Bolje ikad nego nikad

Komentar – Nije poznato što je grčku vladu navelo na popuštanje. Svejedno! Glavno je da je nepotrebni spor oko grčkih dugova okončan. 

Srdačne čestitke, gospodine Varoufakis! Konačno se grčki ministar financija urazumio. On je ipak spreman izvući pouke. Možda ga je precizniji pogled na proračun i stanje računa grčke države vratio u stvarnost. Grčkoj je i dalje potrebna pomoć eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda. I ova zemlja će dobiti tu pomoć. Pod istim uvjetima kao i do sada i to za naredna četiri mjeseca. Ovakav rezultat mogao je biti postignut još prije tri tjedna. Janis Varoufakis mogao si je uštedjeti svoje prkosne nastupe i krah s njemačkim ministrom financija u Bruxellesu. Takvo ponašanje Grčkoj nije donijelo nikakav bitan napredak. Ono je međutim uništilo povjerenje partnera u eurozoni, koje se sada ponovo mora graditi. Jer Grčkoj je potrebna pomoć eurozone.

U cijeloj priči grčkom ministru financija je uspjelo da dobije mali ustupak. Sada to svojim biračima mora prodati kao veliku pobjedu grčkog prava na samoodređenje, ali i kao oslobođenje od jarma Trojke. Hoće li mu to poći za rukom? To ministre eurozone uopće ne zanima. Grčka vlada se na kraju krajeva sama dovela u slijepu ulicu. Sada pod sve treba podvući crtu. Trenutačno je najvažnije da se u naredna četiri mjeseca napravi održivi program za Grčku, kako bi se nastavilo sa sanacijom proračuna, kako bi se potakao procvat gospodarstva i kako bi se uklonila socijalna nepravda. Ukoliko vladajuća koalicija, sastavljena od ljevice i desnice, pokaže da je spremna za razumnu suradnju, neće joj ni eurozona, ni MMF, ni Europska središnja banka zaustaviti dotok novčane pomoći. Zajednički cilj je sada stabilizirati Grčku i sačuvati jedinstvo zemalja, članica zajedničke monetarne unije. Bez obzira na troškove. A to će već imati svoju cijenu. Sam Varoufakis je u Bruxellesu priznao da Grčka ima problema s likvidnošću i da će narednih mjeseci trebati veću pomoć. Jer, prihodi od poreza su opali, a gospodarski rast je paraliziran. Za to je kriva i nova vlada, jer je unijela nesigurnost među ulagačima i firmama.

Izborna kampanja je sada definitivno završena. Pobjednička proslava isto tako. Nova vlada je naučila ponešto, mora prihvatiti realnost i u posljednjoj sekundi je popustila – pod velikim pritiskom Berlina i Bruxellesa. To je dobro – kako za Grčku tako i za Europu. Srdačne čestitke, gospodine Varoufakis.

 

You may also like