Bolivijska vlada raskinula partnerstvo u proizvodnji litija

Akumulacija energije
Bolivijska vlada objavila je u nedjelju da raskida partnerstvo s njemačkom tvrtkom na projektu vađenja litija u slanoj ravnici Uyuni na jugu zemlje.

Prosvjednici u gradu Potosiju protive se suradnji njemačke tvrtke ACISA i bolivijske državne tvrtke Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB), tvrdeći da neće donijeti nikakvu korist lokalnoj zajednici.

Guverner departmana Potosi Carlos Cejas rekao je da je od vlade predsjednika Eva Moralesa dobio nalog da poništi odluku o formiranju njemačko-bolivijskog projekta, izvijestila je u nedjelju bolivijska novinska agencija ABI.

Razlog takve odluke nije naveden.

Litij je ključan sastojak baterija za električne automobile. U rudniku u Uyuniju trebalo se vaditi 40 do 50 tisuća tona litija godišnje, dovoljno da se baterijama opskrbi 100 tisuća električnih automobila godišnje.

Upravitelj rudnika trebala je biti njemačka kompanija a vađenje je trebalo početi 2021. godine i protegnuti se na razdoblje od 70 godina.

Njemačka trenutno ima teškoća s učvršćivanjem pozicije na tržištu električnih automobila. Volkswagen i Audi pokrenuli su više milijuna eura vrijedne projekte razvoja vlastitih modela, dodaje dpa.

You may also like

0 comments