Bolivija potpisuje neove ugovore s Gazpromom

Bolivija namjerava potpisati nove ugovore o istraživanju nalazišta nafte s ruskom tvrtkom “Gazprom” na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt-Peterburgu, rekao je za rusku agenciju TASS, ministar za ugljikovodike ove južnoameričke republike, Luis Alberto Sanchez.

“Tokom foruma planiramo potpisati još tri sporazuma o istraživanju nafte u području San Telmo Sura, San Telmo Nortea i Astillera”, – rekao je bolivijski ministar.

Sanchez je podsjetio kako je prošle godine “Gazprom” u suradnji s bolivijskom državnom naftnom tvrtkom YPFB potpisao sporazum o istraživanju potencijalnih nalazišta nafte La Ceiba, Vitiacuya i Maididi. “Rekli su nam da su zainteresirani za istraživanje i razvoj dva nalazišta: La Ceiba i Vitiacuya”, – rekao je ministar. Prema njegovim riječima, potpisivanje ugovora za dva navedena nalazišta očekuje se na 4. summtu foruma zemalja izvoznica plina, koji se održava u Boliviji od 20. do 24. studenog 2017. godine.

Sanchez je rekao kako je za državu “važno da “Gazprom”, najveća tvrtka za proizvodnju plina na svijetu, bude operater u Boliviji, pošto ta činjenica garantira investicije i uspješno povećanje proizvodnje”.

“Gazprom” i YPFB 2016. godine potpisale su sporazum o strateškoj suradnji, u kojem je definirana suradnja u oblastima istraživanja, eksploatacije i transporta ugljikovodika u Boliviji, gradnja i modernizacija objekata naftne infrastrukture Bolivije, kao i izgradnja elektroenergetskih postrojenja. U rujnu prošle godine “Gazprom” je u sastav konzorcija počeo s industrijskom eksploatacijom nalazišta Incauasi u Boliviji. Prema riječima predsjedatelja uprave “Gazproma”, Alekseja Millera, investicije ruske tvrtke u ovaj projekt iznose oko 350 milijuna dolara.

Međunarodni gospodarski forum u Sankt-Peterburgu održati će se od 1. do 3. lipnja, a glavna tema foruma će biti “Traženje nove ravnoteže u globalnom gospodarstvu”.

You may also like