Home Politika Bolest H. Clinton zabrinjava demokrate

Bolest H. Clinton zabrinjava demokrate

by Agencije

Upala pluća Hillary Clinton, koja se držala u tajnosti dok se demokratska predsjednička kandidatkinja zamalo nije srušila u nedjelju, pobudio je nesigurnost u njezino zdravstveno stanje pri ulasku u naporne zadnje tjedne kampanje i rizik da će tu ‘slabost’ iskoristiti protukandidat Donald Trump.

Kampanja Hillary Clinton bila je u nedjelju prisiljena objaviti da je 68-godišnjoj bivšoj državnoj tajnici u petak dijagnosticirana upala pluća. Učinjeno je to nekoliko sati pošto joj je na obilježavanju godišnjice napada 11. rujna pozlilo i uz pomoć zaštitara je, posrćući, ušla u automobil.

Mnogi demokrati zabrinuti onim što su vidjeli zvali su poslije u sjedište kampanje. Dr. Lisa Bardack, njezina liječnica, rekla je da je upala pluća Hillary Clinton dijagnosticirana u petak kada su joj propisani antibiotici te da joj je na ceremoniji u New Yorku pozlilo zbog dehidracije i vrućine. U liječničkom priopćenju stoji da se Clinton dobro oporavlja.

Dužnosnik njezine kampanje kazao je da je zbog bolesti Clinton prisiljena odgoditi dvodnevno putovanje u Kaliforniju predviđeno za ponedjeljak. “Državna tajnica Clinton kašljala je zbog alergije. U petak je, na pregledu zakazanom zato što kašalj nije prestajao, ustanovljeno da joj se razvila upala pluća”, rekla je dr. Bardack.

Donald Trump, njezin republikanski protukandidat, već je prije dao naslutiti da sumnja u zdravstvenu izdržljivost Hillary Clinton.

“Kad imate Trumpa koji u startu podgrijava zdravstvene teorije urote, bilo kakva stvar koja bi pridonijela takvim teorijama u začetku se mora prekinuti”, rekao je demokratski strateg Bud Jackson.

Očekuje da će sada rasti pritisak na oboje kandidata da objave svoj detaljan zdravstveni karton. Posebice zato jer se ulazi u zadnje tjedne kampanje koja je po definiciji puna stresa, s manjkom sna i viškom nezdrave hrane.

Zdravstveni problemi posljednji su udarac u kampanji Hillary Clinton pošto se Donald Trump po anketama vratio u igru i postao kompetitivan u ključnim državama u kojima će se zapravo odlučivati o pobjedniku predsjedničkih izbora.

Njezina izjava da je pola Trumpovih birača “šaka jada”, da su rasisti i homofobi izazvala je val burnih kritika i naštetila joj u anketama.

“Izmust će to do kraja”

Tijekom republikanskih predizbora Trump je o svom protukandidatu Jebu Bushu govorio kao o kandidatu “niske energije”, a njegove dosadašnje izjave o izdržljivosti Hillary Clinton kopija su te startegije. Trump, koji je inače vrlo aktivan na društvenim mrežama, dosad se osobno nije oglasio o novim zdravstvenim problemima demokratske kandidatkinje. “Očekujem da će to ‘izmusti’ do kraja”, rekao republikanski starteg Art Hackney. “Već je govorio o tome da Hillary nema snage, pa mislim da će ovo iskoristiti, apsolutno”, dodao je.

Očekuje se da će Trump o svom zdravlju govoriti u četvrtak u emisiji slavnog televizijskog doktora Oza.

Taj 70-godišnji mulitimilijarder ne skiva svoju ljubav prema brzoj hrani, a javnost je o svom zdravlju informirao još manje od Clinton. Njegov liječnik Harold Bornstein u prosincu je objavio da Trump “puca od zdravlja i snage”, ali u tom šturom zdravstvenom izvještaju nema niti govora o tome koristi li republikanski kandidat neke lijekove. To je u potpunoj suprotnosti od republikanskog kandidata iz 2008. senatora Johna McCaina koji je svoje zdravstvene podatke objavio na stotinama stranica. “Bude li izabran, jamčim vam da će Trump biti najzdraviji predsjednik u povijesti”, kaže Bornstein.

Clinton je posljednji izvještaj o svom zdravlju objavila u srpnju 2015. godine.

Infektolog Amesh Adalja iz Centra za javno zdravlje u Pittsburgu, koji nije u liječničkom timu Hillary Clinton, kaže da oporavak od upale pluća varira od nekoliko dana do nekoliko tjedana, ovisno o tome koliko je bolest teška. “Ima pacijenata koji gotovo da nemaju posljedica, a ima onih koji moraju na bolničko liječenje”, rekao je Adalja.

Kampanja Hillary Clinton vjerojatno će biti pod pritiskom da objasni zašto javnost o upali pluća nije obaviještena odmah. “Mislim da je iznimno važno da Clinton bude transparentna”, kaže analitičar Douglas Brinkley. “Ako dijagnozu sazna u petak i javnost je mora saznati u petak. U protivnom, izgleda kao da nešto skrivate”.

Related Posts