Bojazan kako će se prekomjerna opskrba pojačati spustila cijene nafte

Cijene nafte potonule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima četiri posto, kliznuvši ispod 37 dolara zbog sve izraženijih bojazni da će se prekomjerna opskrba dodatno pogoršati u idućim mjesecima s obzirom na cjenovni rast među vodećim proizvođačima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala četiri posto u odnosu na prethodno zatvaranje, kliznuvši na 36,34 dolara. Time se prvi puta od prosinca 2008. godine spustila ispod razine od 36,40 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo tri posto nižoj cijeni, od 34,60 dolara. “Cijene nafte našle su se pod pritiskom jer izostanak odluke Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje znači da je i dalje aktualan problem neprekinute prekomjerne opskrbe”, konstatira Amrita Sen iz Energy Aspectsa.

I na londonskom i na američkom tržištu cijene barela padaju iz dana u dan nakon što je OPEC 4. prosinca odustao od politike definiranja proizvodnog plafona. U proteklih šest dana trgovanja ukupno su pale više od 13 posto. Razina proizvodnje u OPEC-u blizu je rekordne još otkada su prošle godine odlučili istisnuti s tržišta proizvođače s višim troškovima, poput onih u SAD-u koji proizvode naftu iz škriljca.

Početkom sljedeće godine tržište će vjerojatno preplaviti i iranska nafta, nakon što su toj članici OPEC-a ukinute sankcije prema sporazumu o teheranskom nuklearnom programu iz srpnja ove godine. “Sva nova proizvodnja bit će namijenjena izvozu”, navode u bilješkama istraživanja u BMI-ju. “Osim količina koje će biti otpuštene iz skladišta, Iran će vjerojatno biti u mogućnosti povećati proizvodnju sirove nafte i derivata namijenjenih izvozu za najviše 700 tisuća barela dnevno do kraja 2016. godine”, naveli su u priopćenju.

Iranski izvoz sirove nafte nafte na dobrom je putu da u prosincu dosegne najvišu razinu u šest mjeseci, budući da klijenti povećavaju kupnje u očekivanju ukidanja sankcija početkom iduće godine, kazao je za Reuters izvor iz naftne industrije te zemlje, upoznat s rasporedom utovara tankera.

Iranska novinska agencija Shana prenijela je u ponedjeljak riječi direktora iranske središnje naftne kompanije, Salbali Karimija, da iranski troškovi proizvodnje iznose od dolar do dolar i pol po barelu, što jasno pokazuje da će iranska proizvodnja ostati konkurentna prema svakom scenariju. Proizvođači u Perzijskom zaljevu i Rusija već su ranije naglašavali da neće smanjivati proizvodnju, čak ni u slučaju da cijene padnu na 20 dolara po barelu.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 33,76 dolara, što znači da je bila 93 centa niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments