BoE se sprema za mogućnost Grexita

Britanska središnja banka (BoE) spremna je poduzeti sve potrebne mjere s obzirom na eventualno produbljenje grčke dužničke krize i moguće posljedice na financijskim tržištima, poručili su u srijedu iz BoE-a.

BoE je spreman za mogućnost izlaska Grčke iz eurozone, kazao je guverner Mark Carney. “Događanja u Grčkoj pomaknula su jezičac na vagi – izgledi su se pogoršali. Utjecaj grčkih banaka u Velikoj Britaniji majušan je u usporedbi s veličinom našeg gospodarstva. Suprotno tome, izloženost našeg gospodarstva i financijskog sustava eurozoni značajna je”, kazao je Carney nakon objave pregleda rizika.

U paralelno objavljenoj analizi rizika koju bančin odbor za financijsku politiku (FPC) objavljuje svakih šest mjeseci, a ubuduće će obuhvaćati i moguće opasnosti povezane s tržištima i postupcima njegovim sudionika, ističe se da se budno prati situacija jer bi grčka dužnička kriza na financijskim tržištima mogla potaknuti sveobuhvatno preispitivanje rizika, posebno kroz smanjenu likvidnost koja bi ulagačima otežala prodaju dionica i obveznica u slučaju oštrog pada tržišta.

U prošloj su godini, kako je pokazala FPC-ova analiza, zabilježene značajne oscilacije u inače sigurnim kategorijama financijske imovine, poput britanskih, njemačkih i američkih obveznica. Zakonodavce brine da bi u trenutku početka podizanja kamatnih stopa tržištima obveznica moglo uzmanjkati kapaciteta, odnosno likvidnosti da izađu na kraj s navalom ulagača koji se žele povući s tržišta. U izvješću FPC-a upozorava se na moguću nestabilnost financijskog sustava ako nedostatna likvidnost oteža zaduživanje bankama, tvrtkama i kućanstvima. Središnji bankari i regulatori pažljivo stoga namjeravaju pratiti izloženost investicijskih fondova i kompanija nelikvidnosti na tržištu.

Viceguverner Andrew Bailey mišljenja je da bi središnje banke mogle biti primorane u krajnjoj nuždi intervenirati na tržištima. Među ostalim značajnijim rizicima u BoE izdvajaju rekordan manjak na tekućem računu bilance plaćanja, tržište nekretnina, rastuće iznosa kazni bankama zbog nesavjesnog postupanja i njihovu izloženost hakerskim napadima.

You may also like