Home Ekonomija BoE: Brexit bi mogao izazvati recesiju

BoE: Brexit bi mogao izazvati recesiju

by Agencije

Središnja britanska banka Bank of England (BoE) izdala je u četvrtak dosad najoštrije upozorenje o tome kako bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije mogao pogoditi gospodarstvo i uvesti ga u tehničku recesiju, pišu tamošnji mediji.

Guverner BoE Mark Carney upozorio je da rizici napuštanja Europske unije “eventualno mogu uključivati tehničku recesiju”, objavio je BBC. nPremijer David Cameron rekao je da je to upozorenje “vrlo jasna poruka” o opasnostima Brexita, dok su aktivisti kampanje za izlazak iz EU-a oštro kritizirali Carneya, pozvavši ga da podnese ostavku.

Međutim, glasnogovornik guvernera kazao je da je dužnost banke upoznati javnost sa svojim prosudbama. U najnovijem izvješću Odbora za monetarnu politiku središnje banke (MPC) navodi se da bi izlazak iz EU-a mogao uzrokovati pad vrijednosti funte  i usporavanje rasta gospodarstva, kao i povećanje nezaposlenosti.

Carney je kazao da banka nije izradila službenu prognozu o mogućnosti recesije – koja se definira padom gospodarstva dva tromjesečja zaredom – kao posljedici glasovanja za Brexit.

Ministar financija George Osborne kazao je, pak, da je Velika Britanija sada dobila “jasno i  nedvosmisleno upozorenje” iz MPC-a i od guvernera BoE-a o rizicima izlaska iz EU-a. “Banka navodi da bi se suočila s trgovanjem sa stabilizacijom inflacije, s jedne strane, i stabilizacijom proizvodnje i zaposlenosti s druge strane. Dakle, ili će se obitelji suočiti s nižim dohotkom jer će inflacija biti veća, ili će gospodarstvo biti slabije, što bi pogodilo radna mjesta i troškove života. To je gubitnička situacija za Britaniju. Bilo kako bilo, bili bismo siromašniji”, rekao je Osborne.

S druge strane, konzervativni parlamentarni zastupnik Jacob Rees Mogg pozvao je Carneya da podnese ostavku. “Mislim da je neprimjereno da guverner središnje banke sugerira da ljudi prodaju vlastitu valutu u očekivanju da će njezina vrijednost u budućnosti pasti.  Sugestija da će funta oštro pasti jednostavno nije ono što rade odgovorni središnji bankari”, rekao je.

Related Posts