Bloomberg: Vlasnici obveznica pripremaju kredit od 400 milijuna kuna za Agrokor

Vlasnici Agrokorovih obveznica pripremaju kredit težak 400 milijuna eura, doznaje Bloomberg.  Kamatna stopa za ovaj zajam bit će  veća od 4,97 posto prema kojoj su domaće banke nedavno odobrile Agrokoru zajam od 80 milijuna eura.

Sberbank se prošloga tjedna odlučio povući iz daljnjeg financiranja Agrokora nakon što je izgubio kontrolu nad restrukturiranjem koncerna kojeg sada vodi država odnosno njezin povjerenik Ante Ramljak. No, Rusi nisu zatvorili vrata već razmatraju neke druge financijske aranžmane kojim bi podržali Agrokor, doznaje se.

Strani investitori na Lex Agrokor gledaju kao na državni model spašavanja radnih mjesta i dobavljača te se boje da će najviše stradati držatelji obveznica, a ih je strah i kako će banke, uz državu, odnosno izvanrednog povjerenika, voditi glavnu riječ u preustroju Agrokora, što bi značilo da će najveći otpis doživjeti obvezničari. Zbog toga su spremni na novi kredit, što je pak izazvalo rast dionica Agrokora na Berlinskoj burzi.

Ako se vjerovnici ne dogovore i država krene spašavati koncern, trebala bi uložiti do dvije milijarde kuna, a možda i više. Cijene dionica Agrokorovih tvrtki jučer su na Zagrebačkoj burzi zabilježile snažan rast, a skočile su i cijene obveznica koncerna na Berlinskoj burzi koje dospijevaju 2020., što znači da se sudionici na tržištu kapitala trenutno klade na nešto optimističniji scenarij restrukturiranja Agrokora.

Naravno, “optimističan” u ovom slučaju treba shvatiti strogo uvjetno, jer to znači samo da ulagači smatraju da dionice neće vrijediti nula kuna nakon dovršetka procesa restrukturiranja, nego ipak malo više, odnosno da otpis glavnice u slučaju obveznica neće iznositi 70 posto (što pokazuje njihova današnja cijena), nego možda “samo” 30 ili 40 posto.

 

You may also like