Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA Bloomberg: Vladin plan ne može uspjeti

Bloomberg: Vladin plan ne može uspjeti

by Ivan Brodić

Inicijalna javna ponuda za hrvatsku javnu tvrtku HEP mogla bi vrijediti oko 2.5 milijardi dolara ili 18.4 milijarde kuna. Do ovoga je izračuna došao Bloomberg koristeći usporedbu EBITDA-e HEP-a i regionalne konkurencije.

Bio bi to, naime, četrdeset i treći po veličini IPO, usporediv s švicarskim BKW-om i talijanskom HERA-om, a upola manji nego li Uniper. Najvjerojatniji kupci bit će hrvatski mirovinski fondovi dok Bloombergova analiza ne vjeruje kako će strani investitori pokazati interes za kupovinom zbog prevelikog kontrolnog udjela države.

Prema analitičarima Bloomberga, plan Vlade za ponudom 25 posto dionica HEP-a mogao bi doseći vrijednost od oko četiri do pet milijardi kuna. Tolika svota vjerojatno neće biti dovoljna za preuzimanje kontrole nad INA-om, jer bi toliko novca moglo biti dovoljno za petnaest posto dionica, a MOL je ranije rekao kako nije zainteresiran za ostanak u manjinskom vlasništvu u INA-i.

Za otkup cijelog MOL-ova udjela bit će potrebno oko 14 milijardi kuna, što odgovara  80 posto tržišne kapitalizacije  HEP-a.

Related Posts