Bloomberg: Rubalj je vrlo otporna valuta zato što je opstala u uvjetima pada nafte

Ove je godine ruska valuta pokazala “radikalno jačanje”, jer je opstala u uvjetima pada cijena nafte, piše Bloomberg.

Premda je 2015. godine rubalj bio među posljednjih pet valuta po svojim pokazateljima, ove godine ruska valuta plasirala se na treće mjesto. U drugom kvartalu ove godine gospodarska aktivnost Rusije smanjena je za 0,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, pokazujući na taj način najmanje kvartalno umanjenje od početka 2015. godine. “Rusku valutu vjerojatno čeka svijetla budućnost, jer trgovci s optimizmom gledaju na dugoročne perspektive rublja od sredine 2014. godine”, navodi se u članku, prenosi RIA Novosti.

Dok je zarada na tržištu pala ispod nule od Japana do Europe, Rusija je zahvaljujući osnovnoj stopi od 10,5 posto postala popularno mjesto za investiranje novca koji je jeftino uzet kao kredit na drugim mjestima. “Rubalj postaje jedna od najboljih valuta na rastućim tržištima”, rekao je za agenciju analitičar tvrtke “JP Morgan Chase” Saad Siddiqui.

Ove godine ruska valuta ojačala je za 14 posto i tako demonstrirala najbolji pokazatelj među tržištima u razvoju, nakon brazilskog reala i južnoafričkog randa. “Ovo je radikalno poboljšanje u odnosu na siječanj”, navodi se u članku.

Globalna utrka za prihodom pomogla je rublju da opstane u uvjetima pada cijena “crnog zlata” u ovom tromjesečju. Cijena nafte vrste “brent” od lipnja je pala za sedam posto, a rubalj je ojačao za gotovo jedan posto, piše Bloomberg. Istodobno su trgovci ove godine ostvarili dobit od 21 posto, što je drugi najbolji pokazatelj, odmah iza brazilskog reala, među valutama 23 zemlje u razvoju. Mjesečni odnos rublje s cijenom nafte pao je za 0,5 posto i to je najniži pokazatelj od lipnja 2015. godine.

Ekonomisti smatraju da bi ovaj potez omogućio da se brzo povećati učinkovitost trgovine između dviju zemalja i da bi pridonio otvaranju novih radnih mjesta, piše njemački list.

zgleda da Moskva i Turska planiraju prilikom sklapanja sporazuma prijeći s američke valute na “domaću”, što bi trebalo potaknuti trgovinu i otvaranje novih radnih mjesta, piše njemački list Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Kako bi napustili trgovinu u dolarima, Moskva i Ankara žele prijeći na domaće valute prilikom sklapanja bilateralnih ugovora i sporazuma, piše izdanje.

Prema riječima ruskog ekonomista Andreja Čuprugina, ovaj potez bi omogućio da se brzo poveća učinkovitost trgovine između dviju zemalja i doprinio bi otvaranju novih radnih mjesta kako u Rusiji, tako i u Turskoj. Posljednjih godine dolazi do prelaska s dolara na domaće valute u sferi međunarodne trgovine, posebno u regijama kao što su Kina, Južna Koreja i Latinska Amerika, ističe analitičar.

Rusko-azerbajdžanski ekonomist Nigjar Masum skreće pozornost na to da je promjena valute prilikom trgovine kompliciran posao: “To je složen proces koji mora imati ozbiljnu i pouzdanu političku potporu”. Masum ističe da “Turska igra važnu ulogu u transportu ruskih energenata u Europu, dok je Rusija važno tržište za turske proizvode”.

Kako se navodi u članku, neki analitičari smatraju da će Rusija i Turska, nažalost, teško moći izbjeći dolar kao trgovinsku valutu. Pa ipak, treba očekivati da će se u narednih nekoliko godina gospodarski odnosi između Rusije i Turske stabilizirati, ističe Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

You may also like

0 comments