Bloomberg: Razlozi promjena na tržištu energije su pitanje profita.

Pred energetskim sektorom su velike promjene u idućih 25 godina. ugljen i plin su na odlasku, a solarna i energija vjetra žele zauzeti svoje mjesto tržištu vrijednom bilijune dolara, prema izvješću koje je objavio Bloomberg New Energy Finance koji predviđa budućnost proizvodnje energije do 2040. gotine.
No, glavni razlog za promjene u energetskom sektoru nisu dogovori o klimi, mjere država ili cijene ugljena. Radi se isključivo o zaradi koja leži u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Donosimo tri glavna razloga:1. U svijetu će se uložiti 12,2 bilijuna u proizvodnju energije iz novih izvora: Od 2004. su ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) porasla s 43 milijarde na 270 milijardi dolara godišnje. U 2014. je većina ulaganja otišla u Kinu, a taj će se trend nastaviti do 2040. Svijet će u nove kapacitete proizvodnje energije uložiti ukupno 12,2 bilijuna (12.200 milijardi!) dolara u idućih 25 godina. Većina, točnije dvije trećine – će otići na OIE poput vjetra i solarnih panela zahvaljujući padu troškova. Procjenjuje se da će 3,7 bilijuna biti uloženo u postavljanje panela, što to čini najviše rastućim oblikom proizvodnje energije u svijetu. Pregled po regijama također pruža jasan pogled na to gdje će se ulagati novac. Azijsko-pacifička regija, koja uključuje brzorastuće kinesko i indijsko gospodarstvo, će dobiti najviše investicija i većina se odnosi na OIE. Samo će u Kinu biti uloženo 3,4 bilijuna dolara.2. Obnovljivi izvori energije će činiti gotovo 60 posto novih proizvodnih kapaciteta: Svjetski kapaciteti proizvodnje energije će se više nego udvostručiti do 2040. Od novih će kapaciteta 60 posto biti obnovljivi izvori energije. Trenutno fosilna goriva čine oko dvije trećine energetskih proizvodnih kapaciteta, a OIE i nuklearna energija čine ostatak. Porast OIE dovest će do preokreta i fosilna će goriva činiti samo trećinu proizvodnje energije u svijetu. Solarna i energija vjetra činit će 26 posto odnosno 14 postio ukupno proizvedene energije od sadašnjih 2 posto odnosno 5 posto. Predviđa se da će u SAD-u kapaciteti prirodnog plina nastaviti rastri do 2020. zbog niskih cijena i velike dostupnosti. No, plin će postat skuplji od OIE i time će izgubiti i tržišni udio.

3. 2026. će biti godina prelaska na super-jeftine obnovljive izvore energije: Put prema mijenjaju svjetske proizvodnje energije imat će dva važna koraka. Prvi će doći 2026. Bloombergovi analitičari predviđaju da će tada vjetar postati najjeftiniji svjetski izvor energije. Zapravo će svijet sustići Brazil, Europsku uniju i Australiju, gdje vjetar već je najjeftiniji izvor energije. No, vladavina vjetra će kratko trajati. Do 2030. će velike površine fotonaponskih ćelija, ne prekriveni krovovi, već velika polja panela, preuzeti titulu najjeftinijeg izvora energije. Trend sve jeftinijih OIE je već pokrenut. Troškovi solarnih projekata su pali čak 59 posto od 2009., a troškovi onshore vjetroturbina su u istom vremenu pali 11,5 posto. Sve širem prihvaćanju vjetra i Sunca kao izvora energije će pridonijeti pad cijena, više nego uvođenje mjera, piše u ovom Bloombergovom izvješću. Emisija stakleničkih plinova od proizvodnje energije doseći će vrhunac do 2029. i nakon toga blago opadati. No, bit će 13 posto veća od trenutne, što znači da ima još posla za borbu s glavnim uzročnikom klimatskih promjena.

You may also like