Bloomberg: Kineska kompanija preuzima najveću svjetsku kemijsku industriju

Kineska kompanija China National Chemical Corp. pregovara o kupnji švicarske Syngente, nakon što je odbijena njezina prva ponuda od gotovo 42 milijarde dolara za tu najveću svjetsku agrokemijsku tvrtku, objavio je u četvrtak Bloomberg.

Prva ponuda kineske kompanije u državnom vlasništvu iznosila je 449 švicarskih franaka po dionici, odnosno 41,7 milijardi švicarskih franaka (41,72 milijarde dolara), piše Bloomberg. Pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je ta ponuda odbijena zbog regulatornih problema. Dvije kompanije nisu prekinule pregovore a dogovor bi mogao biti postignut u idućih nekoliko tjedana. Syngenta i ChemChina nisu bili dostupni za komentar.

Syngenta, pod pritiskom da ponudi vrijednost dioničarima nakon što je ranije ove godine odbila veliku ponudu američke kompanije Monsanto, također pregovara s ostalim potencijalnim kupcima, navodi Bloomberg. Syngenta je u kolovozu odbacila Monsantovu ponudu u gotovini i dionicama, vrijednu oko 47 milijardi dolara, zaključivši da “značajno podcjenjuje vrijednost kompanije”. Tada su neki dioničari izrazili razočaranje zbog odbijanja ponude i zapitali se je li kompanija sposobna poboljšati financijske rezultate na padajućem tržištu. Kako bi smirila dioničare, Syngenta je najavila u rujnu planove za otkup vlastitih dionica u vrijednosti većoj od dvije milijarde dolara, što bi financirala prodajom svog poslovanja vezanog za sjemenje biljaka.

You may also like

0 comments