Stručnjaci smatraju da je to povezano s optimizmom investitora povodom tržišta u razvoju i posljedica želje da se ostvari maksimalan profit.

U utrci za profitom investitori su prestali raditi razliku između ruskih kompanija protiv kojih su uvedene sankcije SAD-a i EU i organizacija protiv kojih nisu uvedene restrikcije, piše Bloomberg. Primjerice, razlika između burzovnih indeksa obveznica “Gazproma” i “Rosnjefta” (koja je pod sankcijama) dostigla je razinu s početka 2014. godine, kada restriktivne mjere još nisu bile uvedene.

Kako ističe agencija, to je povezano s optimizmom investitora povodom tržišta u razvoju i posljedica je želje da se ostvari maksimalan profit. Popularni financijski instrumenti s fiksnom razinom isplativosti danas nude suviše niske postotke za sudionike tržišta koji žele dobiti značajniji profit od ulaganja.

Istovremeno neki stručnjaci smatraju da svaku kompaniju treba promatrati pojedinačno, neovisno o sankcijama koje su protiv nje uvedene, ističe Bloomberg. Prema riječima analitičara ING Groep Jegora Fjodorova, ne radi se o promjeni u odnosu prema instrumentima pod sankcijama, već o masovnom tržišnom trendu.

Related Posts