Bloomberg: Hrvatska prema indeksu bijede na tužnom dvanaestom mjestu

Utjecajni američki portal Bloomberg objavio je svoj Misery Index (Indeks bijede) za 2017., odnosno, listu zemalja koje u ovoj godini očekuju lošu ekonomsku situaciju. Na prvom je mjestu već treću godinu zaredom Venezuela, sa 499,7 bodova, zahvaljujući hiperinflaciji koja trese ovu zemlju već dvije godine, dok se Hrvatska našla na 12. mjestu, četiri pozicije ispred Srbije.

Kako navodi Bloomberg, prošla je godina bila godina političkih šokova, a ove bi se godine trebalo vidjeti na koji će oni način utjecati na globalnu ekonomiju. Indeks bijede napravili su tako što su kombinirali inflaciju i stupanj nezaposlenosti. Hrvatska se smjestila na dvanaesto mjesto, s 13,7 bodova, što je jedno mjesto više u odnosu na 2016. godinu, kad je bila na jedanaestom mjestu. Bijednija od nas je Kolumbija, a na četrnaestom je mjestu Italija!

Sreća u nesreći, Hrvatska nije ekonomski najjadnija članica Europske unije, jer tu poziciju na četvrtom mjestu Bloombergove liste drži Grčka (23,2 boda), a na šestom je mjestu Španjolska (19,6 bodova).

Ovo su najbjednije zemlje u 2017. prema Bloombergu:

1. Venezuela
2. Južnoafrička Republika
3. Argentina
4. Grčka
5. Turska
6. Španjolska
7. Ukrajina
8. Srbija
9. Brazil
10. Urugvaj
11. Kolumbija
12. Hrvatska
13. Italija

Prevela Andrea Latinović

You may also like

0 comments