Home Ekonomija Bloomberg: Hrvatska na 41. mjestu glede inovativnosti gospodarstva

Bloomberg: Hrvatska na 41. mjestu glede inovativnosti gospodarstva

by Agencije

Hrvatska je prema Bloombergovom inovacijskom indeksu za 2017. godinu zauzela 41. mjesto među 50 najinovativnijih gospodarstava svijeta, spustivši se za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, pokazuje u utorak objavljen indeks.

Najinovativnije svjetsko gospodarstvo i ove je godine Južna Koreja, pokazuje Bloombergov inovacijski indeks, koji mjeri koliko gospodarstva koriste inovacijske faktore među kojima su ulaganje u istraživanje i razvoj i koncentracija visokotehnoloških kompanija.

Južna Koreja ostaje u svjetskom vrhu, kao i lani, zahvaljujući najboljim pokazateljima u području ulaganja u razvoj i istraživanje, proizvodnji s dodanom vrijednošću i patentnoj aktivnosti, dok je među prvih pet u svijetu po brojnosti visokotehnoloških kompanija, visokom obrazovanju i brojnosti istraživača.

U prvih pet najinovativnijih država svijeta nalaze se i Švedska (2. mjesto), Njemačka (3.), Švicarska (4.) i Finska (5.). Švedska je poboljšala poziciju u odnosu na lani za jedno mjesto, zahvaljujući poboljšanjima u proizvodnji s dodanom vrijednosti, dok je Finska napredovala za dva mjesta ponajviše zbog porasta broja visokotehnoloških kompanija u toj zemlji.

Najveća ovogodišnja gubitnica Bloombergovog inovacijskog indeksa je Rusija, koja je potonula za 14 mjesta i sada je na 26. mjestu. Pritisnuta sankcijama i učincima niskih cijena energenata zadnjih godina, prošlogodišnja solidna ruska izvedba u području proizvodnje i produktivnosti ove se godine znatno pogoršala, navodi Bloomberg.

Znatan pad na zabilježio je i Japan, s lanjskog 4. na ovogodišnje 7. mjesto, a potom Hrvatska, za tri mjesta, s lanjskog 38. na 41. mjesto.

Rangiranje je Bloomberg započeo s više od 200 gospodarstava, no države koje nisu izvijestile o podacima za najmanje šest od sedam kategorija koje se mjere bile su eliminirane, tako da je lista obuhvatila 78 država svijeta. U konačnici Bloomberg je kreirao indeks 50 najinovativnijih svjetskih gospodarstava.

Related Posts