Blokirani: Odblokirat ćemo Hrvatsku

Udruga Blokirani zajedno s HDZ-om će inicirati izmjenu Ovršnog zakona, istaknula je predsjednica udruge Miriam Kervatin u utorak na konferenciji za novinare i pozvala sve blokirane i članove njihovih obitelji da im daju potporu te iskažu nepovjerenje aktulanoj vlasti na predstojećim parlamentarnim izborima.

Koordinator HDZ-ovih ekonomskih odbora Ivan Domagoj Milošević upozorio je kako su Kervatin, kao i deseci tisuća građana koj su pokušavali stvoriti novu vrijednost, propali jer, kako je rekao, živimo u zemlji u kojoj je 2015. postalo gotovo nemoguće nešto raditi. Te ljude ne trebamo kazniti, već stvorit državu u kojoj će vjerovnici i dužnici nositi dio odgovornosti. Što se tiče zakona na snazi, ako hoćete da vam netko vratit dug, onda ga ne možete ubiti i vezati mu ruke i noge uz svo urušavanje ekonomije i stotinjak tisuća zatvorenih radnih mjesta. Za to što se događalo u protekle četiri godine odgovorna je vlada Zorana Milanovića, ustvrdio je Milošević.

Kervatin je rekla da do osnutka udruge o tom problemu nije govorio nitko, a vjerojatno ni ne bi. Ovršni zakon mora postojati i u prosincu 2010. kad je donesen bio je u redu jer neki nisu željeli vraćati dugove, no problem je nastao kada je Milanovićeva vlada ukinula apsolutnu zastaru, pa se dugovi prenose s roditelja na djecu, a i nakon što im sve uzmu ljudi su i dalje dužni, upozorila je Kervatin. Zakon nije ispunio svoju svrhu jer se dugovi ne vraćaju, Fina je već naplatila 26 milijardi kuna, a dug je narastao za 36 na ime kamata, rekla je. Dug kroz kamate i blokade raste za milijradu kuna mjesečno, upozorila je Kervatin, napominjući kako je u četiri godine bilo šest milijuna blokada što znači da je gotovo svaki hrvatski građanin bio njome zahvaćen. Vlada nije pokazala volju da to promijeni pa smo potražili partnera jer nam treba vlada koja će se brinuti za narod i iskreno vjerujem da će buduća vlada izmijeniti zakon, rekla je.

Odgovarajući na pitanja, rekla je da je zbog tvrdnji o presudi protiv nje zbog nevraćanja duga podnijela prijavu protiv jednog portala za klevetu i sramoćenje. Milošević je napomenuo da je Kervatin kandidatkinja na listi Domoljbne koalicije i da je kao i ostali kandidati morala priložiti i potvrdu o nekažnjavanju. Odgovarajući na upit o broju članova, predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin je kazala kako se udruga bavi javnim zagovaranjem radi ispunjenja cilja i da su 40.000 osoba potpisima dali potporu zahtjevu za ocjenu ustavnosti ovršnog zakona.

Upitan kako tumači podatke Fine prema kojima broj blokiranih građana i njihov dug raste dok se istodobno smanjuje broj blokiranih tvrtki i njihov dug, Miloševuič je rekao kako je SDP-ova vlast smislila predstečajnu nagodbu kroz koju su otpisane milijarde kuna najvećim dužnicima u Hrvatskoj, ali im nije palo na pamet to učiniti najugroženijim građanima koji su na rubu gladi. Na pitanje zašto taj problem nije počela rješavati bivša vlada i on kao njezin član, Milošević je rekao kako se on bavio investicijama, a da je u protekle četiri godine broj blokiranih sa 100.000 došao na više od 300.000.

Na konferenciji su svoja iskustva i nadu da će buduća vlada promijeniti zakon iznijeli blokirani građani. Milena Planinac živi s bolesnim mužem i dvoje djece od 600 kuna socijalne pomoći, a blokirana je zbog nemogućnosti vraćanja stambenog kredita, svakodnevno je suočena s ovrhama i ne vidi izlaz iz sadašnje situacije. Samohrana majka Karmen Beganović u blokadi je gotovo 10 godina nakon što je izgubila posao u državnoj tvrtki, radila je tek povremeno, a banka je njezin dug prodala tvrtki za npalatu koja ju svakodnevno maltretira. Nenad Kljaja kao i tisuće drugih građana posudio je novac od RBA zadruge koja ih je iskamatarila, podnijeli su prijave DORH i policiji, no bez rezultata.

You may also like