Blokirani: Milanoviću, blokirali ste čak i Božić

Povodom odluke Vlade da se hrvatskim umirovljenicima isplati jednokratna novčana pomoć, božićnica, kao potpora u teškim uvjetima življenja, oglasila se Udruga Blokirani čije priopćenje donosimo u cijelosti: 

“Kao predstavnici i jedini glasnogovornici najugroženijih, blokiranih, zgroženi smo činjenicom da će navedene božićnice biti isplaćene preko blokiranih bankovnih računa, a protiv te blokade i protiv nepravednog ovršnog zakona Vaša vlada čitavo vrijeme svojeg mandata nije poduzela ništa.

Svakom dobronamjernom čovjeku je jasno da će ovakvim postupkom Vaše vlade takozvana božićnica biti samo dobrodoša blagdanski dar za banke i telekome, a ne za socijalno ugrožene kategorije umirovljenika. Ovakvim postupkom isplate će blokirani umirovljenici ostati kratkih rukava i bez ikakve mogućnosti da im barem Božić i božićni blagdani budu nešto podnošljiviji.

Iako je isplata božićnice umirovljenicima hvale vrijedan potez, ona iz perspektive blokiranih umirovljenika, ako bi bila isplaćena preko bankovnih računa, izgleda kao namjerna i planirana provokacija i poruga najsiromašnijima od siromašnih, iz državnog proračuna i na račun svih hrvatskih građana umjesto sirotinje korist će imati samo oni koji su i sami krivi za blokadu preko 320.000 naših građana.

Poštovani gospodine Predsjedniče Vlade, Vaša je ljudska i državnička dužnost da se odgovorno ponašate prema novcu hrvatskih građana te da odluka vlade o isplati božićnice bude motivirana moralnim, a ne izbornim načelima.

Naši članovi su velikim dijelom umirovljenici koji od navodno socijalne isplate ne će vidjeti ni lipe ukoliko se ti novci ne isplate putem Hrvatske pošte na kućnu adresu. Zato tražimo od Vas i Vaše tehničke vlade da donesete odluke koje će blokiranim umirovljenicima omogućiti da oni, a ne banke i telekomi, dobiju novce.

Ukoliko božićnice budu isplaćene preko blokiranih računa, udruga Blokirani i svi njezini članovi će Vašu odluku smatrati ne samo predizbornim trikom nego izrazito nehumanom i krajnje nukusnom porugom svim građanima koji su ostali bez dostojanstva budući ni Vaša vlada nije ništa učinila da postupke ovrha uredi na human i pravedan način. U ime naših članova očekujemo i tražimo od Vas da omogućite isplate na kućnu adresu umjesto da božićnom isplatom novcima poreznih obveznika šopate privilegirane društvene guske”, stoji u priopćenju koji potpisuju Mario Strinavić, Antun Rupa i Miriam Kervatin.

You may also like