Bliski istok izložen je nedostatku vode

Gotovo polovica od 33 zemlje koje će biti najviše izložene nestašicama slatkovodnih zaliha do 2040. su na Bliskom istoku na kojem je ograničena raspoloživost površinskih slatkih voda a potražnja je velika, upozoravaju stručnjaci  koji su rangirali 167 zemalja.

Među deset zemalja koje su u svijetu najizloženije riziku značajnog smanjivanja površinskih slatkovodnih zaliha je čak osam s Bliskog istoka: Bahrein, Kuvajt, Palestina, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Izrael, Saudijska Arabija i Oman. Znanstvenici s instituta World Resources Institute (WRI) koji su sastavili prvi indeks zemalja prema raspoloživosti površinske vode, poput jezera i rijeka kažu da je upravo Bliski istok područje zemlje s najnesigurnijim izvorima vode.  Ta regija već danas se uvelike oslanja na podzemne vode i desalinizaciju mora.

Stručnjaci upozoravaju da se mora razmišljati i o mjerama poput recikliranja otpadnih voda. Prema analizi, četiri će države biti u idućih 25 godina suočene s posebno snažnim rastom nestašice voda a to su Čile, Estonija, Namibija i Bocvana.

You may also like