Blažić: Iz Mercatora se novac neće izvlačiti

Toni Balažič, predsjednik uprave Mercator Slovenija, za POP TV govorio je o tome što veliki poslovni problemi Agrokora znače za Mercator. Ivica Todorić je većinski vlasnik ove trgovačke tvrtke.

Što ovi problemi Agrokora znače za Mercator? Mercator je u ovom slučaju zaštićen kreditnim ugovorima koje smo u trenutku restrukturiranja kredita potpisali s bankama 2014. godine. Već tad su banke i naša Uprava predvidjeli ovakvu situaciju, mogućnost da dođe do financijskih nestabilnosti, zato je kreditni ugovor sklopljen tako da štiti Mercator sve do 2020. godine. Tako da Mercator sam upravlja sa svojim novčanim tokom i ne može vlasniku davati jamstva ili bilo što slično.

Znači da nije moguće da Agrokor za pokrivanje dugova izvuče bar dio novca iz Mercatora? U načelu ne. Sve što mi imamo su poslovni odnosi. Svi ostali instrumenti su zabranjeni zbog tih kreditnih ugovora. Mogu reći da Mercator redovito plaća sve svoje financijske obveze, radnike, dobavljače. U zadnje tri godine čak smo i skratili rokove plaćanja dobavljačima. Tako da treba reći da Mercator posluje stabilno, redovito otplaćuje svoje obveze i naravno činimo sve da tako ostane i u budućnosti.

Što ovo znači za gotovo 10 tisuća zaposlenih? Mogu li poteškoće u Hrvatskoj utjecati na te radnike u Sloveniji? Trgovina je prije svega lokalni biznis. Mercator u Sloveniji ima vodeći tržišni položaj, prošle godine tu smo poziciju sačuvali. Pritom provodimo našu strategiju fokusiranja. U zadnje dvije godine prodali smo naše neosnovne djelatnosti kao što su Intersport, Modiana… Zbog toga se broj zaposlenih unekoliko smanjio, sad ih je oko 9.600, a prije tri godine bilo ih je 11.000. I dalje ćemo morati provoditi sve te mjere da bismo poslovali s dobitkom, da poboljšamo naše poslovne rezultate, tako da s te strane prije svega ovisi o nama samima što će se događati u budućnosti. Ulogu Agrokora treba gledati dvojako. Najprije on je vlasnik 88 posto Mercatora, što je zapravo financijska investicija. S druge strane, dio smo regionalne trgovinske grupe od čega imamo i neke koristi.

Može li se dogoditi da zbog problema Agrokora dođe do otpuštanja radnika u Mercatoru? Ne. Kao što sam rekao, ključno je ono što mi radimo i sve što ćemo raditi da mi sami budemo čim bolji i da imamo što bolje rezultate. S te strane, to su dvije odvojene stvari.

Što je s dobavljačima? Govorilo se kad je Agrokor preuzeo Mercator da je to prilika za njih da izvoze u Hrvatsku. Mogu li njima sada nastati problemi, primjerice ako netko prodaje nešto Konzumu da im se kasni s isplatama ili da im proizvodi budu ukljonjeni s polica? Teško mogu na to odgovoriti. Odgovoran sam za Grupu Mercator koja posluje u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Tu su naši odnosi s dobavljačima normalni. Ako malo apstrahiram, možemo vidjeti da su više manje sve tvrtke u grupi Agrokor dobre tvrtke koje imaju vodeće pozicije. Stoga ne vjerujem da bi dobavljači srednjeročno ili dugoročno trpjeli zbog toga, ali činjenica je da je na sve nas pritisak zbog ove situacije veći.

Može li se dogoditi da Marcator ponovo ide na prodaju i da se traži novi vlasnik? Mi to nećemo činiti, ako se pak vlasnik za to odluči to je njegovo legitimno pravo kao što je to bilo legitimno pravo i prethodnih vlasnika, donosi N1.

You may also like