Blair poziva na jaču aktivnost protivnika Brexita

Bivši britanski premijer Tony Blair rekao je u petak kako osjeća da će Britanci glasati za ostanak u EU na referendumu 23. lipnja no pozvao je sve one koji su ‘za’ ostanak da pokažu više žara. 

Blair, koji je bio laburistički premijer između 1997. i 2007., rekao je da je zabrinut oko rezultata referenduma  i upozorio Britance da će se suočiti s godinama nesigurnosti napuste li najveći svjetski trgovinski blok. “Ne može imati takav referendum, posebno uz zanos s druge strane, i ne biti zabrinuti, tako da sam ja zabrinut, no vjerujem da ćemo na kraju glasati za ostanak”, rekao je Blair za radio BBC.

Premijer David Cameron predvodi inicijativu da njegova zemlja ostane u EU, no ankete pokazuju  da je Britanija podijeljena oko članstva s velikim brojem neodlučnih glasova. “Volio bih vidjeti da proeuropska strana pokaže više žara i zanosa te da ustane za ono u što vjerujemo – i da nije posrijedi samo ekonomski realizam, već i politički idealizam”, rekao je.

“Kao što možete vidjeti po stanju na tržištima, jedna je stvar neupitna, a to je da će, glasate li za izlazak, nastupiti nekoliko godina nesigurnosti”, rekao je Blair. Dodao je da bi nesigurnost mogla biti povezana s pitanjem integriteta Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska nacionalna stranka rekla je da će tražiti novi referendum o neovisnosti ako Britanci glasaju za izlazak iz Unije.

You may also like