Blago ubrzala inflacija u eurozoni

Godišnja inflacija u eurozoni ponovo je u rujnu blago ubrzala, potaknuta višim cijenama svježe hrane i energenata, pokazale su u petak procjene europskog statističkog ureda.
Godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u rujnu na 2,1 posto, s 2,0 posto koliko je iznosila u prošlom mjesecu. Time se vratila na srpanjsku razinu, pokazuju podaci Eurostata.

Ako se isključe oscilacijama podložne cijene svježe hrane i energenata, temeljna stopa inflacije kliznula je u rujnu na 1,1 posto, s 1,2 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, izračunali su u Eurostatu. Europska središnja banka (ECB) pozorno prati temeljnu inflaciju pri kreiranju monetarne politike te će ih vjerojatno njezino slabljenje učvrstiti u odluci da ne žure s ukidanjem opsežnih monetarnih poticaja gospodarskom rastu i inflaciji u zoni primjene zajedničke europske valute.

Dosada su putem programa kupnje obveznica u financijski sustav eurozone upumpali nešto više od 2.500 milijardi eura a na sjednici sredinom rujna najavili su da će u zadnja tri ovogodišnja mjeseca prepoloviti iznos kupnje na 15 milijardi eura.

Zadržali su ujedno ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih nula posto, te kamatnu stopu na depozite banaka na minus 0,4 posto. U Eurostatu procjenjuju da je najveći doprinos godišnjoj stopi inflacije u rujnu dao rast cijena energije za 9,5 posto, nakon 9,2-postotnog rasta u kolovozu. Najviše je pak prema izračunima Eurostata u rujnu ubrzao rast cijena svježe hrane, na 3,2 posto, s 2,5 posto u kolovozu.

Broj nezaposlenih u Njemačkoj u rujnu je pao na 2,26 milijuna, što je najniža razina od 1991. godine. Sveukupni broj onih koji traže posao pao je za 94 tisuće u odnosu na prošli mjesec i za 192 tisuće od istog mjeseca prošle godine, objavila je njemačka agencija za zapošljavanje BA.

Nezaposlenost je pala za 0,2 postotna boda, na 5 posto, priopćila je agencija u petak. “Broj radnih mjesta na kojima se plaćaju socijalni doprinosi nastavlja rasti, kao i potražnja za zaposlenicima”, rekao je šef BA-a Detlef Scheele.

Početak školske godine znači da mnogi poslodavci ponovno zapošljavaju, a zimsko vrijeme je obično razdoblje kad ponovno raste nezaposlenost.

You may also like