Blagi rast cijene nafte oporavio burze

Na europskim burzama u utorak ujutro cijene dionica skočile su više od 2 posto, nakon oštrih gubitaka posljednjih dana, jer se tržišta smiruju nakon šoka izazvanog odlukom Britanaca o napuštanju Europske unije.

Frankfurtski DAX, pariški CAC i Londonski FTSE indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 2 i 2,2 posto, nakon što su u posljednja dva dana potonuli između 5,5 i 10 posto.

Uspon tih indeksa ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica banaka, koje su od petka, kada je objavljeno da su Britanci na referendumu glasali za izlazak iz EU-a, potonule više od 20 posto.

Jutros je, pak, cijena dionice britanskog Barclaysa skočila više od 6, a Deutsche banke više od 3,5 posto. Znatno su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Nakon što je u petak potonula 5, a jučer daljnjih 2,5 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 1,6 posto, na 47,89 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 1,7 posto, na 47,10 dolara.

Smirivanje tržišta zahvaljuje se nadi ulagača da će se američka središnja banka zbog poremećaja na tržištima nakon ′Brexita′ suzdržati od povećanja kamata, dok bi duge velike središnje banke u svijetu mogle dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Na smirivanje tržišta ukazuje i jutrošnji rast američkih terminskih indeksa, što najavljuje rast cijena dionica na Wall Streetu danas poslijepodne, nakon što su u posljednja dva dana zabilježile najveći dvodnevni pad u posljednjih 10 mjeseci.

A na valutnim je tržištima, pak, tečaj britanske funte jutros dosegnuo 1,3290 dolara, nakon što je jučer potonuo više od 3 posto i zaronio na 1,3122 dolara, novu najnižu razinu od 1985. godine.

I azijske su se burze jutros smirile nakon dva dana oštrog pada, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na dobitku 0,1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 15.323 boda.

You may also like