Blagi rast cijena nafte prošloga tjedna

Analiza

Cijene nafte na svjetskom tržištu prošloga su tjedna blago porasle jer se u Meksičkom zaljevu proizvodnja nafte sporo oporavlja nakon uragana Ide, no veći rast cijena sprječava usporavanje oporavka gospodarstava od korona-krize.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je na 72.92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupiona 69.72 dolara.

Podršku cijenama pruža spori oporavak američke proizvodnje nakon uragana Ide. Otprilike tri četvrtine proizvodnje nafte u američkom dijelu Meksičkog zaljeva, oko 1.4 milijuna barela dnevno, još je uvijek zaustavljeno nakon pustošenja Ide krajem kolovoza.

Američka proizvodnja sirove nafte smanjit će se ove godine za 200.000 barela dnevno, na 11.08 milijuna barela dnevno, procijenilo je ministarstvo energetike SAD-a, napominjući da bi uragan Ida trebao prouzročiti veći pad od dosad prognoziranih 160 tisuća barela dnevno.

Trgovce je, pak, zabrinulo što su istodobno snizili prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, a više-manje potvrdili onu za iduću godinu.

Uz to, niz posljednjih podataka ukazuje na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava od korona-krize, što bi moglo usporiti i oporavak potražnje za naftom.

Tim više što i dalje u svijetu raste broj novozaraženih koronavirusom.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Potporu tržištu nafte pružila je, pak, u petak vijest o razgovoru predsjednika SAD-a Joea Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji je podržao nadu da bi se odnosi dvije zemlje mogli poboljšati i donijeti mirnije dane globalnoj trgovini.

Ovoga tjedna u fokusu trgovaca bit će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energetiku (IEA), koje bi trebale izmijeniti prognoze rasta potražnje za naftom u idućoj godini.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine oko 40 posto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

You may also like

0 comments