Blagi porast burzi izazvan očekivanjem izviješća

Na Wall Streetu su u petak najvažniji indeksi blago ojačali, dok investitori čekaju financijska izvješća američkih kompanija za treće tromjesečje, a unatoč porastu za svega 0,07 posto, S&P 500 indeks postigao je najbolju tjednu izvedbu u ovoj godini.

Njujorški Dow Jones indeks u petak je porastao 33,74 boda ili 0,2 posto, na 17.084 boda. Istodobno, S&P 500 ojačao je 0,07 posto, na 2.014 boda, a tehnološki Nasdaq 0,41 posto, na 4.830 bodova. S&P 500 indeks završio je tjedan s dobitkom od 3,3 posto, što je njegova najbolja tjedna izvedba od prosinca 2014. godine, a rezultat je nešto većeg optimizma investitora nakon razdoblja velike volatilnosti, koja je na tržištu trajala od kraja kolovoza uslijed zabrinutosti oko globalnog gospodarskog rasta i neizvjesnosti oko kamatnih stopa.

Dow Jones indeks ojačao je u proteklom tjednu 3,7 posto, a Nasdaq 2,6 posto. “Imali smo jako dobar tjedan i vrlo dobar početak četvrtog tromjesečja. Idućega tjedna počinje sezona objava financijskih izvješća za treće tromjesečje. Alcoa je u četvrtak razočarala rezultatima, što je novi razlog za dobitonosne prodaje u idućem tjednu”, smatra Peter Tuz, predsjednik uprave investicijskog društva Chase Investment Counsel.

Investitori nervozno čekaju da vide kako su kompanije poslovale u uvjetima snažnog tečaja dolara i zabrinutosti oko usporavanja rasta Kine, drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Najlošiju izvedbu u petak imale su dionice financijskih kompanija, jer je bilješka s posljednjeg zasjedanja Feda investitorima signalizirala da će američka središnja banka i dalje održavati labavu monetarnu politiku. Financijske dionice bit će u fokusu i idućega tjedna, s obzirom da će poslovne rezultate objaviti velike američke banke poput Goldman Sachsa i Bank of America.

Najveći dobitnik bio je sektor informacijske tehnologije, s prosječnim rastom cijena za 0,5 posto. Najviše je tome doprinio rast cijene dionice Applea za 2,4 posto, najviše u proteklih mjesec dana. Obujam trgovanja bio je skroman. Vlasnika je na svim američkim burzama promijenilo 6,77 milijardi dionica, prema prosječnih 7,52 milijarde u proteklih 20 trgovinskih dana. Na europskim burzama cijene dionica u petak su dosegnule najviše razine u zadnjih mjesec dana. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 0,65 posto, na 6.416 bodova, frankfurtski DAX za 1 posto, na 10.096 bodova, a pariški CAC 0,54 posto, na 4.701 bod.

You may also like