Blagi pad svjetskih burzi na početku tjedna

Nakon prošlotjednog znatnog rasta

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica nekoliko tehnoloških divova nakon prošlotjednog znatnog rasta.

Osim toga, nema novih vijesti koje bi podržale daljnji rast burzovnih indeksa.

Zahvaljujući slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, u proteklih mjesec dana indeksi su snažno porasli.

Podršku im je pružila i nada ulagača da će Fed uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao to početi već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

No, to će ovisiti o kretanju inflacije i gospodarstva u idućim mjesecima.

Jedan od putokaza bit će izvješće o zapošljavanju u SAD-u u studenome, koje će biti objavljeno u petak.

Ako se nastavi usporavanje rasta zapošljavanja i plaća, to bi značilo da bi inflacijski pritisci idućih mjeseci mogli dodatno popustiti, pa Fed ne bi imao razloga za dodatno zaoštravanje monetarne politike.

No, ako se pokaže da su zapošljavanje i plaće znatnije porasli, tržište dionica moglo bi se naći pod pritiskom jer bi to značilo da bi kamate mogle ostati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se ulagači nadaju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje mirno trgovanje, kao i dan prije, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon tri dana rasta.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla drugi dan zaredom.

Cijene nafte, pak, stagniraju, nakon jučerašnjeg pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,10 posto, na 78,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,18 posto, na 73,20 dolara.

A nakon što se jučer cijena unce zlata po prvi put u povijesti probila iznad razine od 2.100 dolara, jutros se kreće znatno ispod te razine, nešto iznad 2.000 dolara.

You may also like