Blagi pad sjetskih burzi na početku tjedna

ECB povećao kamatne stope

Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica pale, dok su na europskim burzama porasle nakon signala iz Europske središnje banke da je možda završen ciklus povećanja kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 34.618 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,2 posto, na 4.450 bodova, a Nasdaq indeks 0,4 posto, na 13.708 bodova. Na najvećoj svjetskoj burzi prošloga se tjedna trgovalo nesigurno, među ostalim, zbog i dalje povišene inflacije.

Prošlotjedna izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u SAD-u pokazala su da je inflacija u kolovozu porasla na mjesečnoj razini, što je ponajviše posljedica rasta cijena energenata. To nije previše uznemirilo ulagače jer je na tržištu prevladala teza da to nije toliko snažan rast inflacije da bi američka središnja banka već u rujnu dodatno povećala kamatne stope.

Uz to, ostali makroekonomski podaci, kao što su oni o rastu potrošnje na malo i blagom rastu broja zahtjeva za pomoć nezaposlenima, pokazali su da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo izbjeći recesiju.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji 97 posto izgleda da će Fed na sjednici u rujnu ostaviti kamate nepromijenjene. Osim toga, postoji 67 posto izgleda da ih neće povećati ni u studenome.

Ipak, ulagači su oprezni jer bi razdoblje povišene inflacije moglo potrajati, a to znači i da bi Fed mogao zadržati povišene kamate dulje nego što se očekivalo. Prema anketi Reutersa, malo je vjerojatno da će Fed početi smanjivati kamate prije travnja iduće godine.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago pale, nakon prošlotjednog rasta, jer ulagači ne žele riskirati uoči sjednica nekih od najvećih središnjih banaka u svijetu.

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok ulagači čekaju nove vijesti, a Crobex bi pritom mogao stagnirati na rekordnoj razini.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale, nakon prošlotjednog rasta, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči sjednice čelnika američke središnje banke na kojoj će se odlučivati o kamatnim stopama.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule gotovo 10 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 1,05 posto, na 86,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,10 posto, na 79,20 dolara.

You may also like