Blagi pad prodaje novih vozila u listopadu u EU

U Europskoj uniji (EU) u listopadu je registrirano 1,10 milijuna novih vozila, 0,02 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, što je prvi pad prodaje u listopadu od 2012. godine, pokazuju podaci europskog udruženja proizvođača automobila (AECM).

Po podacima tog udruženja objavljenima u četvrtak, prodaja je pala na dva vodeća automobilska tržišta u Europi, i to u Njemačkoj za 5,6 posto, a u Francuskoj za 4 posto. Prodaja novih vozila u Italiji porasla je, pak, za gotovo 10 posto, u Španjolskoj za 4, a u Britaniji za 1,4 posto.

U Hrvatskoj su, prema podacima AECM-a, u listopadu registrirana 2,843 nova vozila, što je 18 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U prvih deset mjeseci ove godine, broj registriranih novih vozila porastao je u Hrvatskoj za 19,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 36.861 vozilo.

Najveći pad prodaje vozila u listopadu je zabilježio francuski proizvođač PSA, za čak 7,4 posto, pod pritiskom pada prodaje Citroenovih modela za 8,9 posto, dok je prodaja Peugeota oslabila za  4,6 posto.

Registracije automobila Renaultove grupe smanjene su za 2,1 posto, a Volkswagena za 1,8 posto – uglavnom zbog velikog pada prodaje osnovnog modela VW-a za 7,8 posto.

S druge strane, Fiat Chrysler ostvario je snažan rast prodaje svojih vozila, za 7 posto.

U razdoblju od siječnja do kraja listopada bilo je prodano 12,35 milijuna vozila u EU, što je 7,2 posto više nego u istom razdoblju lani.

Pritom je u Italiji u tom razdoblju prodaja porasla za 16,7 posto, u Španjolskoj za 10,8, Njemačkoj za 4,9, Francuskoj za 4,7, a u Britaniji za 2,5 posto.

Prodaja novih vozila pozorno se prati jer je riječ o indikatoru gospodarskog zdravlja. U EU je prodaja vozila oštro pala 2008. godine za financijske krize. Prodaja je umjereno rasla od rujna 2013. godine sve do prvih upozoravajućih znakova u ovogodišnjem srpnju i listopadu.

(Agencije)

You may also like