Blagi pad burzi na počektu tjedna

Nema razloga za nastavak rasta

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer, s obzirom na visoku inflaciju i rast kamatnih stopa nema previše razloga za nastavak snažnog rasta cijena dionica, kakav je zabilježen prošloga tjedna.

Tijekom trgovanja indeksi su se izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, da bi kraj trgovanja dočekali u minusu, što je ponajviše posljedica pada cijena dionica velikih tehnoloških kompanija, kao što su Amazon, Microsoft i Alphabet.

Od 11 najvažnijih sektora u njih osam cijene su dionica pale, dok je najviše porastao, za 2,8 posto, energetski sektor, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Prošloga su tjedna burzovne indekse potaknule naznake usporavanja rasta gospodarstva i popuštanja inflacije, što je izazvalo nadu da će američka središnja banka biti manje agresivna u zaoštravanju monetarne politike.

No, jučer objavljeni podaci o narudžbama u proizvodnji i prodaji kuća bili su bolji od očekivanja, što je u skladu s nedavnim porukama predsjednika Feda Jeromea Powella da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži povećanje kamata u cilju suzbijanja inflacije.

Unatoč snažnom rastu prošloga tjedna, S&P 500 i ostali indeksi na putu su gubitaka u lipnju, ali i cijelom tromjesečju.

Potvrdi li se to, bio bi do drugi kvartal zaredom kako cijene dionica padaju, što nije zabilježeno još od 2015. godine.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, pa tako prate rast azijskih tržišta, nakon vijesti o popuštanju restriktivnih mjera protiv covida 19 u Kini, što bi trebalo pozitivno utjecati na rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg znatnog rasta, i oprezno trgovanje, kao i na europskim burzama, koje su se posljednjih dana ponešto oporavile od pada prethodnih mjeseci.

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer nema vijesti koje bi mogle dodatno potaknuti tržišta, pa je većina burzovnih indeksa pala, kao i jučer na Wall Streetu.

Cijene su nafte, pak, pale jer se trgovci plaše slabljenja potražnje, s obzirom da se očekuje usporavanje rasta svjetskog gospodarstva.

Cijena barela na londonskom tržištu pala je 0,58 posto, na 119,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,73 posto, na 116,75 dolara.

You may also like