Blagi oporavak na europskim burzama

Oporavak
Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će dosad nezabilježene monetarne i fiskalne mjere ublažiti recesiju izazvanu ‘koronakrizom’.

Europske ulagače ohrabrila je vijest da su republikanski i demokratski zastupnici u američkom Kongresu postigli dogovor o paketu gospodarskih poticaja vrijednom 2.000 milijardi dolara, što je znatno više u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008. i 2009. godine.

Tim bi se paketom pomoglo i građanima koji su ostali bez posla i industrijama koje su najviše uzdrmane zbog paralize dijelova gospodarstva. Tako se očekuje da će 500 milijardi dolara biti izravno isplaćeno građanima, dok bi oko 500 milijardi iznosila pomoć za likvidnost.

Podršku tržištu pružaju i izvanredne mjere američke središnje banke, koja je nedavno smanjila ključne kamatne stope na nulu, a potom počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice kako bi povećala likvidnost na tržištima.

Fed je najavio i da će podržati kreditno tržište time što će izravno kreditirati kompanije, što nikada dosad nije činio. Unatoč golemim monetarnim i fiskalnim poticajima vlasti širom svijeta, sve je jasnije da će najveća svjetska gospodarstva uroniti u recesiju jer su mnoge zemlje uvele karantene, što je paraliziralo dijelove gospodarstva.

Na Zagrebačkoj su burzi u srijedu ujutro Crobex indeksi porasli drugi dan zaredom, što se zahvaljuje rastu svjetskih burzi nakon novih monetarnih i fiskalnih mjera koje bi trebale ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa u svijetu. Rast Crobexa zahvaljuje se jačanju svjetskih burzi drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrile dosad nezabilježene fiskalne i monetarne mjere usmjerene na ublažavanje gospodarskih šteta od irenja koronavirusa u svijetu.

You may also like

0 comments