Blagi oporavak cijene nafte u pokušaju uključivanja Irana u dogovor iz Dohe

Naftna tržišta poduprla su u srijedu nastojanja da se obuzda prekomjerna opskrba, pri čemu Rusija i Saudijska Arabija u dogovor o zamrzavanju proizvodnje na siječanjskoj razini pokušavaju uključiti i Iran.

Na londonskom se tržištu barelom nafte trgovalo po 92 centa višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 33,10 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 1,21 dolar. Na američkom tržištu naftom se danas trgovalo po 68 centi višoj cijeni, od 29,72 dolara po barelu. Nakon što su Saudijska Arabija, Rusija, Venezuela i Katar u utorak dogovorili zadržavanje proizvodnje nafte na siječanjskoj razini, u srijedu je zakazan sastanak ministara za energetiku Venezuele, Iraka i Katara s iranskim ministrom za naftu Bidžanom Zanganehom.

Prethodno je predstavnik Irana u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Mehdi Asali u razgovoru za list Šarg kazao da će Iran nastaviti povećavati izvoz nafte dok ne dosegne razinu iz razdoblja prije međunarodnih sankcija. “Tražiti od Irana da zamrzne razinu proizvodnje nafte nije logično”, upozorio je Asali.

Iako neki analitičari upozoravaju da zamrzavanje proizvodnje na siječanjskoj razini neće bitno smanjiti aktualni višak u opskrbi u ovoj godini, neki konstatiraju da sama inicijativa predstavlja važan korak i da signalizira promjenu u stavu Saudijske Arabije. “Sporazum ne pridonosi značajno uspostavi ravnoteže na tržištu ali je važno da strane razgovaraju. Saudijci više ne poručuju da se bore za tržišni udio već da su spremni razgovarati o sporazumu”, ističe Ildar Davletshin iz Renaissance Capitala.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 29,35 dolara, što znači da je porasla 91 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments