Blagi oporavak cijene nafte nakon sunovrata

U očekivanju poticajnih mjera
Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 26 dolara, oporavljajući se od naglog pada koji su prethodnog dana potaknuli širenje koronavirusa i rat Saudijske Arabije i Rusije za tržišni udio.

Koronavirus se i dalje širi po svijetu nesmanjenom brzinom i vlade poduzimaju mjere bez presedana kako bi ga što više usporile, uvodeći karantenu i zatvarajući tvornice, trgovine i urede.

Najavljuju i poticajne mjere kako bi ublažile posljedice u gospodarstvu a pridružile su im se i središnje banke mjerama jačanja likvidnosti i potpore kreditiranju. U manje od dva tjedna cijene su u Londonu prepolovljene a sada je nastupio predah jer ulagači na financijskim tržištima pokušavaju procijeniti mogući utjecaj opsežnih mjera koje su središnje banke usvojile kako bi ublažile posljedice epidemije u gospodarstvu.

Tako je Europska središnja banka (ECB) pokrenula program kupnje obveznica vrijedan 750 milijardi eura a američki Fed planira kupovati kratkoročne dužničke papire kompanija kako bi potaknuo kreditiranje.

Pandemija je prouzročila i pad potražnje za energentima a situaciju je još više zaoštrilo urušavanje sporazuma vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe. Rusija je odbila prijedlog tehničkog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o ograničenju opskrbe za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno a Saudijska Arabija uzvratila je najavom povećanja proizvodnje na rekordnih 12,3 milijuna barela dnevno. Analitičari smatraju da će današnji oporavak biti kratkog daha.

Tako desecima američkih proizvođača nafte i plina iz škriljaca prijeti bankrot pa je su senatori u srijedu u razgovoru sa saudijskim izaslanikom u Washington pozvali Saudijsku Arabiju i Rusiju da prekinu cjenovni rat. Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu poručili su da uvede embargo na uvoz nafte iz te dvije zemlje.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 27,31 dolar, te bila za 3,06 dolara niža u odnosu na prethodni trgovinski dan, donosi Reuters.

You may also like

0 comments