Cijene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su se ponešto oporavile, nakon pada dan ranije za 5 posto pod pritiskom velike proizvodnje i slabljenja gospodarskih izgleda u Aziji.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu porasla je 35 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje, na 49,87 dolara. Istodobno, na američkom tržištu cijena barela oporavila se 47 centi, na 45,64 dolara.

U predstojećem razdoblju, međutim, analitičari očekuju nastavak pada cijene barela zbog prevelike ponude i usporavanja potražnje. Proizvodnja nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) dosegnula je u srpnju najvišu mjesečnu razinu u novijoj povijesti, a proizvodnja bi mogla dodatno porasti ako Iran ostvari planirano povećanje proizvodnje za 500.000 barela dnevno nakon što se ukinu sankcije.

Američka proizvodnja je također blizu rekordnih razina, dok Kina i dalje bilježi znakove usporavanja gospodarstva. “Cijene određuje potražnja… a uz usporavanje u Aziji, cijene sirove nafte ostat će pod pritiskom”, objavila je tvrtka Energy Aspects.

OPEC je odvojeno objavio na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 48,40 dolara, što znači da je skliznula za 2,1 dolar u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Related Posts