Blagi oporavak burzi uspkos paralizi gospodarstva

Dobitnik zdravstveni sektor
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u zdravstvenom sektoru, jer ulagači kupuju dionice onih kompanija koje bi mogle bolje podnijeti udar koronavirusa na gospodarstvo.

Pritom je najviše skočio S&P indeks zdravstvenog sektora, 4,7 posto, što se zahvaljuje rastu cijena dionica Johnson & Johnson za 8 posto i Abbott Laboratories za 6,4 posto nakon što je američka vlada poručila da će pomoći financiranju istraživanja i proizvodnje cjepiva i lijekova protiv koronavirusa.

Snažno su jučer porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 4 posto, jer su ulagači procijenili da je, nakon oštrog pada posljednjih tjedana, taj sektor podcijenjen. Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će paket pomoći gospodarstvu od oko 2.200 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu i koji je znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008., ublažiti predstojeću recesiju.

Svi najvažniji indeksi na najvećoj svjetskoj burzi u minusu su više od 20 posto u odnosu na rekordne razine dosegnute u veljači, no posljednjih dana indeksi rastu jer ulagači kupuju donice koje bi mogle biti na čvrstim temeljima kada počne oporavak od koronakrize.

Aktivnosti u kineskoj industriji neočekivano su porasle u ožujku nakon naglog pada prouzročenog širenjem koronavirusa, pokazalo je u utorak službeno izvješće, ističući urušenu potražnju kao najveći problem za kompanije.

Međutim, na tržištu i dalje postoji strah da bi cijene dionica ponovno mogle pasti jer se koronavirus brzo širi u SAD-u, zbog čega su dijelovi gospodarstva paralizirani. Predstojeći makroekonomski podaci pokazat će kakve je štete širenje virusa nanijelo najvećem svjetskom gospodarstvu.  Isporuke pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja u veljači su pale gotovo 40 posto u odnosu na isti mjesec 2019., što je najveći i povijesni pad tih isporuka, a zbog pandemije Covid-19 očekuje se i pad njihove proizvodnje i iznad 30 posto u prvoj polovici 2020., pokazuju najnovije analitike globalnih istraživačkih tvrtki.

Analitičari JPMorgan Chasea procjenjuju da će američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pasti za 10, a u drugom za 25 posto na godišnjoj razini.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog agresivnog popuštanja monetarne politike Feda i povećanja dolarske likvidnosti na tržištima. A cijene su nafte porasle, nakon što su jučer skliznule na najniže razine od 2002. godine. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skočila 5,9 posto, na 21,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,7 posto, na 23,14 dolara.

You may also like

0 comments