Blaga inflacija u Crnoj gori

Podgorica – Cijene roba i usluga u Crnoj Gori u posljednjih godinu su porasle 0,6 odsto, potvrđeno je Atlas televiziji u Ministarstvu finansija. Najviše su poskupili hrana i bezalkoholna pića odjeća i obuća, kao i zdravstvene usluge.

Građani s kojima smo razgovarali kažu da za njih, kad su poskupljenja posrijedi, važi kako kažu, “parola – snađi se”. S druge strane, poznavaoci prilika kažu da inflacija može u širem kontekstu da bude ohrabrujuća. Od zemalja regiona, skuplje od nas prolaze samo stanovnici Srbije, dok građani svih ostalih bivših jugoslovenskih republika sve plaćaju jeftinije nego prošle godine. Ministarstvo finansija potvrdilo je Atlas televiziji da su cijene u februaru ove godine, 0,6 odsto veće nego 2014.

“Od ukupno 12 oblasti čije se cijene prate na mjesečnom nivou, u 7 oblasti je zabilježen rast cijena proizvoda i usluga :„hrana i bezalkoholna pića“ (2,1odsto) „alkoholna pića i duvan“ (0,5 odsto), „odjeća i obuća“ (3,7 odsto), „stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva“ (1,5 odsto), „zdravlje“ (2,9 odsto), „komunikacije“ (0,1 odsto) i „rekreacija i kultura“ (2,1 odsto)”, saopšteno je Atlas TV iz Ministarstva finansija.Poznavaoci prilika objašnjavaju zašto je došlo do poskupljenja.”Prvenstveno je nastala zbog povećanja nekih akciza, zatim je tu cijena goriva, sada povećanje cijena cigareta, sve je to uticalo na pojavu inflacije”, objasnio je ekonomski analitičar, Siniša Lekić.

Lekić naglašava da inflaciju treba i pozitivno da posmatramo.”Ova pojava inflacije je na neki način ohrabrujuća. Zato što, ukoliko je ona rezultat povećane tražnje, a svjesni smo da je ona rezultat povećanja određenih roba, to znači da je u sistemu ponude i tražnje, ponuđači su shvatili da neke cijene mogu da koriguju a da će tržište ozbiljno da reaguje na to, u smislu da će se povećati prodaja”, kaže Lekić.S druge strane, ministarstvo kaže da u proteklih godinu jeftinije plaćamo pokućstvo i rutinsko održavanje stana, prevoz, boravak u hotelima i restoranima.Od zemalja regiona, u posljednjih godinu samo su u Srbiji cijene povećane više nego kod nas. Inflacija u toj zemlji je 0, 8 odsto, dok građani svih ostalih zemalja bivše Jugoslavije svu robu i usluge plaćaju jeftinije nego lani. (Portal Analitika)