Bivši SS-ovac sposoban je podnijeti suđenje

Njemački je sud odredio da je 92-godišnji bivši SS-ovac koji je radio kao čuvar u koncentracijskom logoru Auschwitzu u dobrom zdravstvenom stanju da podnese suđenje, rekao je u četvrtak glasnogovornik suda u Hanau nedaleko od Frankfurta.

Sudska odluka učinila je vjerojatnijim suđenje neimenovanom muškarcu koji je optužen kao suučesnik u ubojstvu u njemačkom koncentracijskom logoru u okupiranoj Poljskoj za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Glasnogovornik državnog suda u Hanau Andreas Weiss rekao je da je sud nakon obavljenog pregleda ustanovio da je muškarac sposoban podnijeti nekoliko sati na dan u sudnici uz stanke za odmor.

Sud će odlučiti u siječnju hoće li nastaviti sa suđenjem koje bi moglo početi u travnju. Prema frankfurtskim tužiteljima, muškarac koji je u ratno doba imao 19 ili 20 godina, kao čuvar dočekivao je transporte u logoru i na taj način je upleten u masovna ubojstva. Bivši logoraški čuvar, koji zasad nije odgovorio na optužbe, među 14 je osumnjičenih osoba čiji su domovi pretraženi u veljači 2014. u istrazi širom zemlje.

You may also like

0 comments