Uskok je u četvrtak podigao optužnicu protiv bivšeg direktora HEP Toplinarstva Ivice Martineka zbog trgovanja utjecajem jer je od člana komisije za zapošljavanje navodno tražio da se umjesto branitelja koji je imao prednost zaposli njegov kandidat.

Tužiteljstvo tvrdi da je Martinek nakon što je 10. listopada 2016. objavljen oglas za jedno radno mjesto, “koristeći se autoritetom svoga položaja”, od podređenog, ujedno i člana Komisije za zapošljavanje “zatražio da se zaposli osobu koju je on predložio”.

Martinek je ustrajao u svom zahtjevu i nakon upozorenja da bi to bilo nezakonito jer prednost pri zapošljavanju imaju nezaposleni hrvatski branitelji. Podređenom je, prema tvrdnjama Uskoka, rekao da bez obzira mora zaposliti njegovog kandidata te neka “pripremi pitanja i odgovore” kako bi bio u prednosti pred drugim kandidatima.

“Nakon što je podređeni odbio ispuniti zahtjeve okrivljenika, Komisija za zapošljavanje obavila je razgovor s kandidatima koji su ušli u uži izbor, a član Komisije od kojega je traženo zapošljavanje predočio je okrivljeniku stav Komisije prema kojemu se, sukladno zadovoljenim kriterijima i zakonskim propisima, treba zaposliti nezaposleni hrvatski branitelj, a ne osoba koju on predlaže.

Potom je okrivljenik ponovno zatražio da se zaposli osoba koju on predlaže opravdavajući svoj zahtjev neistinitim tvrdnjama da se radi o nećaku predsjednika Uprave trgovačkog društva te ističući da bez obzira na kršenje zakona navedeno mora biti provedeno”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici otkrivajući tek inicijale optuženog.

Nakon što je priča o zapošljavanju objavljena u medijima Martinek je 9. prosinca prošle godine podnio ostavku, a u javnost je tada procurila i snimka na kojoj direktora Pogona posebne toplane Marija Marjanovića nagovara da zaposli navodnog nećaka predsjednika uprave.

(Agencije)

Related Posts