Bitcoin uzletio nakon novog velikog ulaganja

Izvještava CNBC

Nakon oštrog pada u utorak, cijena bitcoina je u srijedu opet uzletjela, popevši se ponovo na 50.000 dolara nakon što je američka kompanija za elektronska i mobilna plaćanja “Square” objavila da je kupila ovu kriptovalutu u iznosu od 170 miliona dolara.

Na jutrošnjem trgovanju u 4:00 po istočnoameričkom vremenu, najvrijedniji digitalni novčić na svijetu porastao je za 7,5 posto dostigavši cijenu od 50.683 dolara, pokazuju podaci CoinMetricsa, piše CNBC.

Nekoliko sati ranije, cijena ove kriptovalute je na trenutak dostigla čak 51.369 dolara.

Rast su zabilježile i druge virtuelne valute, pri čemu su etreum i XRP ojačali za 11,3, odnosno 7,4 posto. Takozvani altcoini, ili alternativne kriptovalute, obično prate kretanje cijene bitcoina.

Square je objavio u utorak da je kupio 3.318 bitcoina po prosječnoj cijeni od oko 51.235 dolara. Ova finansijska tehnološka kompanija, koju vodi generalni direktor Twittera Jack Dorsey, navela je da bitcoin sada čini oko pet posto njene ukupne imovine.

To nije prvi put da Square investira u bitcoine. Firma je prošle godine kupila ovu digitalnu valutu u vrijednosti od 50 miliona dolara.

Početak ove trgovačke sedmice bio je težak za bitcoin, budući da se za dva dana shrvao sa rekordnog nivoa od 58.356 dolara, zabilježenog u nedjelju, na 45.501 dolara u utorak. Tome je dijelom doprinio i šef “Tesle” Elon Musk, koji je u jednom tvitu ocijenio da cijene bitcoina i rivalskog tokena etera suviše brzo rastu i da mu se čini da su „previsoke”. Njegova kompanija je, inače, uložila u bitcoin 1,5 milijardi dolara.

Na današnjem cjenovnom nivou, bitcoin je za 70 posto jači nego na početku 2021, a samo u posljednjih 12 mjeseci je skočio za više od 400 posto.

You may also like

0 comments