Bitcoin ipak nije u poziciji digitalnog zlata

Analiza
Pad je potvrdio stav financijske industrije koja je upozoravala na njegovu nepraktičnost kao sredstva plaćanja.

Kako posljednjih dana tone vrijednost dionica na globalnim burzama, tako se topi i vrijednost kriptovaluta predvođenih bitcoinom, čime je dobrano uzdrmana teza njegovih zagovornika kako se radi o “digitalnom zlatu” i alternativnoj “sigurnoj luci” u nesigurnim tržišnim vremenima.

Tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta smanjila se u 24 sata krajem prošlog tjedna za 93,5 milijarde dolara, pokazuju podaci Coinmarketcapa. U jednom trenutku vrijednost bitcoina spustila se nevjerojatnih 40 posto sve do 4000 dolara, ali se kasnije dijelom oporavila, pa se u petak oko 15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu njime trgovalo po 5736 dolara. No, ostaje zabilježeno da je bitcoin ostvario najveći dnevni pad od 2013. godine.

Valja podsjetiti kako je tijekom prvih šest tjedana ove godine najpopularnija kriptovaluta povećala svoju vrijednost za čak 50 posto, pa se njome trgovalo 13. veljače i po 10.400 dolara. Rast je podržavalo skorašnje prepolovljavanje iznosa koji će od svibnja dobivati njegovi “rudari” te očekivanja o većem prihvaćanju u uobičajenim financijskim tokovima.

Međutim, krajem veljače, kako se epidemija koronavirusa proširila i u Europu, vrijednost bitcoina počela je padati, da bi negativan trend eskalirao prošloga tjedna. Inače, bitcoin je izbrisao sve dobitke za ovu godinu. Može se reći da je tržište kriptovaluta u korak slijedilo dioničko tržište, a koje je u Americi u četvrtak proživjelo najgori dan nakon 1987. i “Crnog ponedjeljka”.

“Svjedočili smo izlasku iz rizične imovine u svim klasama imovine”, izjavio je Reutersu Jamie Farquhar, portfelj menadžer u londonskoj kriptomjenjačnici NKB. “Bitcoin svakako nije imun na to”, dodao je Farquhar. Snažnim potonućem vrijednosti bitcoin je ustvari demantirao svoje zagovornike koji su mu tepali da je digitalno zlato.

Doduše, olakotna mu je okolnost da se kriptotržište još nije susrelo s ovakvim potonućem globalnih financijskih tržišta i panikom investitora na svim razinama. S druge strane, pad vrijednosti potvrdio je stav financijske industrije koja je upozoravala na njegovu nepraktičnost kao sredstva plaćanja i upitnu stabilnost očuvanja vrijednosti, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments