Bisnode: U Zagrebu se prikupi 6 367 kuna po glavi stanovnika poreza

U Zagrebu se na svakog stanovnika godišnje prikupi 6.367 kuna poreznih prihoda, pokazala je usporedba stavaka prihoda pojedinih gradova u omjeru s njihovim brojem stanovnika, izvijestili su u srijedu iz tvrtke Bisnode Hrvatska.

Uz Zagreb, najviše se poreznih prihoda prikuplja u turističkim gradovima – Novalji, Hvaru, Rovinju i Opatiji, jer su u njih uključeni i oni prikupljeni od turističkih gostiju.  Prema analizi prihoda od poreza na razini gradova temeljenoj na podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. koju je pripremila tvrtka Bisnode, najmanje prihoda od poreza po stanovniku prikupljeno je u slavonskim i južnodalmatinskim gradovima. Tako se u Kutjevu godišnje prikupi tek 463 kune prihoda od poreza na svakog stanovnika, a slijede Pleternica, Metković, Garešnica, Donji Miholjac i Opuzen.

Promatrajući omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku, prednjače Zagreb i okolica. Dok je u Zagrebu taj iznos 6.014 kuna ‘per capita’, u Svetoj Nedelji se ostvaruje 3.427 kuna, a u okolici još se ističu Zaprešić s 2.989 kuna i Samobor s 2.911 kuna. U Istri, najbolji omjer ima Buzet s 3.076 kuna, a u Primorsko-goranskoj županiji Opatija s 2.939 kuna godišnjih prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku.

Kako su prihodi od poreza i prireza na dohodak u prosjeku najveći izvor ukupnih poreznih prihoda lokalnih jedinica, gradovi s najnižim prihodima po stanovniku ujedno imaju i najniži omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak, navodi se u priopćenju.

Tako se primjerice u prosjeku na svakog stanovnika Kutjeva u prosjeku godišnje u gradsku blagajnu slije tek 415 kuna na osnovu poreza i prireza na dohodak. U analizi su, uz podatke podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. korišteni i podaci Državnog zavoda za statistiku o broju stanovnika hrvatskih gradova iz popisa stanovništva 2011. godine. Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija.

You may also like