Birokratska usporenost na primjeru jedne regulatorne agencije

Nakon što se premijer Plenković i njegova Vlada kompromitirala s prijedlogom Saboru za imenovanje predsjednika Vijeća HAKOM-a da se imenuje brat od ministrice Obuljen-Tonko Obuljen iz više izvora smo doznali da je Vlada predložila imenovanje Darka Josipovića za zamjenika predsjednika Vijeća Hakoma bez da ispunjava minimalne uvjete a to je pet godina radnog staža u u području elektroničkih komunikacija,poštanskih usluga ili željezničkog prometa.
Naime Darko Josipović je doveden u Hrvatsku poštu 1.lipnja 2013 godine na mjesto Izvršnog direktora ureda za javnu nabavu za vrijeme – Vlade i bivšeg predsjednika uprave Alena Premužaka.

Piše: Krešimir Marković

Javna je tajna da se na direktorska mjesta posebno izvan sustava dolazi po snažnoj preporuci odnosno stranačkoj iskaznici političke elite koja je trenutno na vlasti tako da je Josipovića (možda i zbog prezimena) tadašnja SDP-ova vrhuška insertirala na funkciju izvršnog direktora javne nabave u Hrvatskoj pošti a najbolji dokaz za to da je smijenjen dolaskom novog predsjednika uprave Ivana Čule kojeg je doveo HDZ odnosno bjelovarski lobi u Vladi.

Nakon dolaska sadašnjeg predsjednika uprave Ivana Čule Josipović je degradiran i preseljen na nerukovodeće mjesto u uredu za regulatorne poslove. Prema javno dostupnim podacima s interneta Darko Josipović je prije dolaska u Poštu radio u Središnjem uredu za javnu nabavu a prije toga u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Gledajući samo staž u Hrvatskoj pošti Darko Josipović nema osnovne uvjete za predlaganje Saboru za imenovanje na tako visoku i lukrativnu funkciju. Vlada je napravila ogroman i neoprostiv propust posebno ako se uzme i činjenica da je posao koji je za kratko vrijeme obavljao u Hrvatskoj pošti a vezan je za javnu nabavu tog trgovačkog društva ikako poveziv s terminom radnog iskustva u poštanskim uslugama.

Plenković se izlaže opasnosti da se cijela stvar javno obznani na sjednici Sabora kada bude javna rasprava o tome te da oporba odmah uputi zahtjev za razrješenjem ako uopće dođe do takvog imenovanja obzirom da je temeljem članka 9. Zakona o elektroničkim komunikacijama propisano da će Hrvatski Sabor razriješiti dužnosti člana Vijeća Agencije ako se utvrdi da je prigodom predlaganja za člana Vijeća agencije iznio o sebi neistinite podatke ili je propustio iznijeti podatke o okolnostima bitnim za utvrđivanje prijedloga.

Sigurno je da je bilo više kandidata koji su više nego ispunjavali minimalne uvjete od 40-ak koliko ih se prijavilo ali samo Premijer ili netko blizu njemu znaju zašto su na iglene ušice kandidirali Josipovića pored mnoštva kandidata i izložili se velikom političkom riziku i minusu u očima javnosti.

Također kandidat Nikola Popović koji je predložen u kvoti pravnika a kojemu će ovo biti četvrti mandat u istoj Agenciji je pitanje za anale političkog preživljavanja i prevrtljivosti. Osobito je očigledna činjenica da prema javno dostupnoj imovinskoj kartici Nikola Popović ima u vlasništvu četiri stana, garažu bez kredita i štednju od 120.000 kuna i 50.000 Eura a zna se da cijeli život radi na državnim primanjima što Ministarstva što Agencija. Imovina u vrijednosti od preko 3,2 milijuna kuna kako je prikazano u imovinskoj kartici.Više nego očigledni nesrazmjer prihoda i imovine je dovoljan razlog za ozbiljnu provjeru institucija ove države posebno porezne uprave prije ikakvog ozbiljnog razmatranja kandidata za prijedlog na ovako visoku državnu funkciju.

Budući da trenutno HAKOM nema Vijeća jer je postojećima istekao mandat koncem veljače ove godine a Sabor ih još nije imenovao, a kako stvari stoje i neće prije polovice travnja pokazuje svu birokratsku usporenost ove Vlade i premijera Plenkovića koji predugo važe odluke a koje su u konačnici pogrešne i umanjuju kredibilitet Vlade i Premijera.

You may also like