Biografija povodom prerane smrti

Bivši predsjednik Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP) i bivši njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle umro je u petak u 55. godini života a mnogi predstavnici političkog života su izrazili šok i tugu zbog preranog odlaska istaknutog i nesvakidašnjeg političara.

“Guido Westerwelle je bio punokrvni političar, jedan od onih koji se nikad nisu dali pokolebati i jedan od onih koji i u teškim vremenima uspravno zastupaju svoje stavove”, rekao je nakon vijesti o smrti Guide Westerwellea njegov nasljednik na mjestu ministra vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD).

Predsjednik Njemačke Joachim Gauck je Westerwellea opisao kao “velikog demokrata i Europljanina koji je zadužio svoju zemlju”. Guido Westerwelle je političar koji je svojim političkim stilom bio novina za Njemačku. U relativno bezbojnu političku svakodnevicu Njemačke, ovaj pravnik, rođen 1961. u Bad Honnefu pored Bonna, unio je elemente američkih predizbornih kampanja.

Stariji političari su se 2002. Westerwelleu podsmjehivali kada je u kamperu žute boje (boja liberala) putovao Njemačkom. Isto tako i kada je sudjelovao u jednoj sezoni reality showa Big Brothera a nije se libio i na potplate svojih cipela zalijepiti brojku 18 koliko je posto glasova htio osvojiti sa svojom liberalnom strankom kojoj je od 2001. kao najmlađi predsjednik u povijesti stranke, bio na čelu.

To mu nije uspjelo 2002. kao ni tri godina kasnije na prijevremenim parlamentarnim izborima. Ali je zato 2009. Westerwelle FDP-u priskrbio rekordnih 14 posto glasova što mu je otvorilo i vrata za njegovu najvišu političku dužnost ministra vanjskih poslova gdje je ostao do 2013. kada liberalima nije uspjelo prijeći izborni prag. No to nije bio rezultat loših rezultata ministra vanjskih poslova nego gubitak povjerenja građana u liberalnu politiku koja je poslije bankarske krize zbog svoje izuzetno prijateljske politike prema kapitalu i poduzetništvu, izgubila na vjerodostojnosti.

Westerwelle je prije toga, 2011. u nekoj vrsti internog puča smijenjen s vlasti. I to unatoč podršci bivših liberalnih velikana Hansa-Dietricha Genschera i Klausa Kinkela koji su mladog liberalnog političara podržavali od samog početka karijere.

Guido Westerwelle je i po još nečemu ušao u povijest njemačke politike. Na rođendanu kancelarke Angele Merkel 2004. pojavio se sa svojim partnerom Michaelom Mronzom, sportskim menadžerom čime je otvorio i put i ostalim javnim osobama u istospolnim vezama. No njegov otvoreni homoseksualizam nikada nije postao političkim instrumentom ovog liberalnog političara. No kao ministar vanjskih poslova jedne demokratske zemlje, Westerwelle je u više navrata reagirao na agresivnu anti-homoseksualnu politiku režima Vladimira Putina.

I pojava leukemije prije dvije godine, samo nekoliko mjeseci nakon odlaska s dužnosti ministra vanjskih poslova, je bila držana podalje od javnosti. Westerwelle je umro u petak u sveučilišnoj bolnici u Koelnu. “Borili smo se. Imali smo cilj pred očima. Zahvalni smo za nevjerojatno lijepo vrijeme koje smo proveli zajedno. Ljubav ostaje”, stoji u priopćenju koje je objavljeno na stranicama zaklade Guide Westerwellea i koje je potpisao sam bivši ministar vanjskih poslova i njegov partner Mronz.

You may also like