Home Energetika Bilježe se rekordne razine svjetskih burzi

Bilježe se rekordne razine svjetskih burzi

by Energypress.net

AI euforija

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, posebice proizvođača čipova.

Nove rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuju euforiji na tržištu nakon što je Nvidia izvijestila o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju i procijenila da će njezini prihodi snažno porasti i u tekućem kvartalu.

Zahvaljujući tome, cijena dionice tog proizvođača čipova skočila je u četvrtak više od 16 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije porasla za 277 milijardi dolara. To je najveći dnevni skok tržišne vrijednosti jedne kompanije u povijesti Wall Streeta.

Zahvaljujući rezultatima Nvidie, koji pokazuju da je potražnja za čipovima za umjetnu inteligenciju izuzetno snažna, porasle su i cijene dionica niza drugih proizvođača čipova.

Zbog toga je indeks sektora proizvođača čipova u samo jednom danu skočio 5 posto i dosegnuo rekordne razine.

Euforija u vezi razvoja umjetne inteligencije pozitivno je utjecala i na druge sektore, pa su špekulacije o tome kada će američka središnja banka početi smanjivati kamatne stope prošloga tjedna ostale u drugom planu.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u i eurozoni, pri čemu su cijene dionica blago skliznule s rekordnih razina.

Na Zagrebačkoj će burzi u ponedjeljak u fokusu ulagača biti kvartalni poslovni rezultati domaćih kompanija, kao i krajem prošloga tjedna, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati na rekordnoj razini.

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeni novi podaci o inflaciji u SAD-u, Europi i Japanu, koji bi mogli utjecati na očekivanja u vezi monetarne politike.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna skliznule više od 2 posto.

Related Posts