Teroristička organizacija Islamska država (IS) ima razrađen sustav provjera osoba koje joj se kane pridružiti a postajanje članom te organizacije podrazumijeva i davanje prisege na vjernost njezinom vođi, neki su od do sada malo poznatih detalja o kojima je na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću što se vodi pred Sudom Bosne i Hercegovine govorio bosanskohercegovački državljanin koji je i sam ratovao za IS u Siriji.

Bosnić je suočen s optužbom da je kao vođa zajednice radikalnih islamista-selefija u BiH novačio i pripremao bosanskohercegovačke mladiće za pridruživanje IS-u a lokalni mediji u BiH u četvrtak prenose kako je zaštićeni svjedok optužbe koji je uz oznaku “B 1” u sudnici u Sarajevu govorio iza zastora i izmijenjenog glasa potvrdio da je uz Bosnića koji je iz Bužima to radio i Nusret Imamović, nekadašnji vođa zajednice radikalnih islamista u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Svjedok je kazao kako su Bosnić te Imamović koji je i sam otišao u Siriju i bori se na strani terorističke organizacije Fronte al-Nusre bliske IS-u u BiH bili ovlašteni izdavati neku vrstu isprava odnosno preporuka pod nazivom “teskija”. “Prije polaska iz BiH trebali smo imati preporuku koju smo morali pokazati a koja se odnosila na to jesmo li iskreni borci te koja pokazuje da nismo špijuni. Tu preporuku su davali Nusret Imamović i Husein Bosnić”, kazao je svjedok kako ga citira “Oslobođenje”.

Pojasnio je kako je on preporuku preko posrednika dobio od Imamovića a po dolasku u Siriju morao je kao i ostali dragovoljci dati prisegu na vjernost vođi IS-a Abu Bakru Bahdadiju. “B 1” je u iskazu potvrdio kako je ratovao u Siriji 2013. i 2014. godine kao pripadnik postrojbe pod nazivom “Jahači”. U njoj je, po njegovim navodima, bilo dvadeset državljana BiH a najmanje još trideset ih je bilo u postrojbama pod nazivom “Muhadžiri” i “Ensarije”. Bivši pripadnik IS-a kazao je kako je dvadesetak državljana BiH poginulo u Siriji dok je on tamo boravio.”Svi smo se borili na strani Islamske države”, kazao je svjedok pojašnjavajući kako su im glavni neprijatelji bili Kurdi i snage režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. “B 1” je kazao kako je njegovoj odluci da se pridruži IS-u prethodilo niz odlazaka na predavanja u Sarajevu koja je držao Bosnić.

Povratak zaštićenog svjedoka iz Sirije u BiH, kako je sam kazao, uslijedio je nakon spoznaje da se tamo zbiva nešto drugo od onoga što je očekivao. “Dogodilo se krvoproliće među muslimanima. Svatko se bori protiv svakoga”, kazao je svjedok. Husein Bosnić (40) uhićen je u rujnu 2014. godine zajedno s još dvadesetak sljedbenika zbog sumnje da je povezan a terorizmom. Suđenje po optužnici koja ga tereti za organiziranje potpore IS-u počelo je u veljači ove godine. Tužiteljstvo BiH je u dokazivanju njegove krivnje ponudilo iskaze petnaest svjedoka i dva eksperta a jedan od klučnih argumenata je činjenica da je Bosnić iz arapskih zemalja dobio više od 90 tisuća eura za koje se pretpostavja da su iskorišteni za financiranje odlazaka državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku.

Obavještajni podaci kojima raspolažu vlasti Bosne i Hercegovine pokazuju da su do sada na ratištima u Iraku i Siriji poginula 43 državljana te zemlje koja su se borila u redovima terorističkih organizacija poput Islamske države (IS), izjavio je u četvrtak u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Odgovarajući na pitanja zastupnika tijekom sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH u Sarajevu Mektić je kazao kako nema potvrda medijskih tvrdnji da u Iraku i Siriji ratuje više od 600 osoba iz BiH te da podaci kojima raspolažu sigurnosne službe pokazuju kako je tamo sada oko 130 bosanskohercegovačkih državljana. “U posljednih par godina na ovim su ratištima poginula 43 državljanina BiH a u BiH se vratilo njih 50”, kazao je Mektić. Sve raspoložive podatke, kako je kazao, vlasti BiH razmjenjuju i s Hrvatskom.

U BiH je do sada podneseno devetnaest kaznenih prijava zbog poticanja i sudjelovanja u borbama na stranim ratištima a podignuto je osamnaest optužnica no još nitko nije pravomoćno osuđen. Mektić je u parlamentu potvrdio i kako vlasti u BiH poduzimaju mjere kako bi se suočile s mogućim prilivom izbjeglica koji na putu iz arapskih i afričkih zemalja pokušavaju stići do Europske unije. Mektić je kazao kako je očevidno riječ o velikoj krizi jer je procjena da se trenutačno tim pravcem kreće između milijun i čak dva i pol milijuna izbjeglica. Vlasti BiH drže kako bi restriktivne mjere koje poduzima Mađarska pri prihvatu izbjeglica mogle dovesti do toga da dio njih do EU pokuša doći drugim pravcima. “Do kraja tjedna donijet ćemo akcijski plan u kojemu će biti procjena svih mjera sigurnosti te pružanja najosnovnijih humanitarnih potreba. Sve smo to planirali s međunarodnim organizacijama”, kazao je ministar sigurnosti BiH Mektić.

Related Posts