Bila je to smjena izbjeglica. Na vrata Makedonije stižu nove izbjeglice. Njemačka nije obećana zemlja?

Nastavlja se izbjeglička kriza koja se iz Makedonije širi na Srbiju. Do podneva je više od 5000 migranata prešlo je sjevernu granicu Makedonije i ušlo u Srbiju. No iz Srbije dolazi sasvim druga slika od one mučne iz Makedonije gdje je policija tukla muškarca koji je u naručju držao bebu.

U Miratovcu kraj Preševa smješteni su u šatorskom naselju, gdje im je pružena liječnička pomoć, te osigurana hrana i voda. Upravo su to one izbjeglice koje su bile u makedonskoj Gevgeliji i danima čekale da ih makedonska policija propusti dalje. i onda su sinoć Makedonci popustili. Dopustili su da sve izbjeglice uđu na njihov teritorij i brzo ih vlakovima i autobusima prevezli na jug Srbije. Tako se sada u Makedoniji nakon kaosa koji je proteklih dana vladao na makedonsko-grčkoj granici, stanje smirilo. Na graničnom prijelazu MGrčka-Makedonija je mirno. Nekoliko desetaka migranata strpljivo čeka dopuštenje makedonske policije za ulazak u zemlju. Sve nadgleda UNHCR, donosi HRT.

Nakon što su jučer s ovog mjesta otišle scene nasilja nad migrantima, makedonske vlasti odlučile su se ozbiljnije uhvatiti u koštac s ovim problemom. Na ovom mjestu, nekoliko kilometara od Gevgelije, nastat će prihvatni centar. Počeli su veliki radovi, a gradilište je požurio obići i ministar unutarnjih poslova. Ljudi će nastaviti dolaziti iz Grčke preko Makedonije, sve dok se situacija na Bliskom istoku ne stabilizira, što očito neće biti skoro. Izbjeglice su mahom iz Sirije, prvo odlaze u Tursku, često avionom, jer im za to ne treba viza. Potom ih krijumčari brodicama prebace u Grčku, odakle nastavljaju svoj put prema Makedoniji.

Makedonija, koja i inače ima nategnute odnose s Grčkom, optužuje svoga susjeda da usmjerava izbjeglice upravo k njima i ne surađuje dovoljno u reguliranju protoka migranata. Na grčke je otoke iz Turske tijekom srpnja stiglo čak 50.000 migranata. Grčke ih vlasti sada s otoka prebacuju na kopno i dalje prema Makedoniji.

Za razliku od kaosa s makedonske strane granice, ovdje u Preševu, privid mira i organizirane brige za izbjeglice. Policija jedva primjetna, umorni migranti mirno čekaju u redu na dokumente, svi spremni za novo putovanje prema konačnom odredištu. Obišao ih je srbijanski ministar obrane Bratislav Gašić, koji je apelirao na sve koji mogu da se uključe u pružanje pomoći jer zaliha vode i hrane ima tek za nekoliko dana.

Nakon tjedana mučnog putovanja, i posljednjih nekoliko dana brutalnosti makedonske policije, izbjeglice, pogotovo one iz Sirije, smještaj u Preševu doživljavaju kao dar s neba. A da Njemačka nije obećana zemlja, pokazuju posljednje slike.

U njemačkom gradiću Heidenau cijelog vikenda vlada opsadno stanje. Izbjeglice, koje su ovdje željele naći mir, doživljavaju otvorenu mržnju. U sukobima između desničara i policije ozlijeđeno je više od 30 policajaca, piše DW.de.

U njemačkom gradiću Heidenau cijelog vikenda vlada opsadno stanje. Izbjeglice koje su ovdje željele naći mir, doživljavaju otvorenu mržnju. U sukobima između desničara i policije ozlijeđeno je više od 30 policajaca. Desničarske skupine, a i mnogi građani, u mjestu Heidenau u saveznoj pokrajini Saskoj otvoreno pokazuju svoju mržnju prema strancima. Kada su u petak navečer prve izbjeglice trebale useliti u privremeni smještaj u tom gradiću kod Dresdena, u znak prosvjeda se okupilo više stotina ljudi. Nasilje je eskaliralo. Policija je gađana petardama, bocama i kamenjem. Policajci su odgovorili suzavcem – 31 policajac je ranjen. U Heidenauu od tada vlada izvanredno stanje.

Na prosvjednom maršu koji je prethodio sukobima među nekih tisuću sudionika nalazili su se i takozvani “normalni građani”, među njima i žene s dječjim kolicima i djecom. Jedna žena je mahala zastavom propalog Njemačkog carstva. Druge dvije su nosile veliki transparent na kojem objavljuju da ne žele tražitelje azila. Tako je Heidenau prihvatio ljude koji su pobjegli pred ratom i nevoljom u svojim domovinama.

Isti scenarij ponovio se 24 sata kasnije. No, dok je na demonstracije održane u petak pozvala desničarska stranka NPD, u subotu su se ekstremisti okupili spontano. Smjestili su se kod jedne prodavaonice u blizini privremenog smještaja za izbjeglice i pripremali se za večer s velikim količinama piva. Nekoliko mještana, ali ne tako mnogo kao večer prije, samo su promatrali. Nekih stotinjak desničara policija je odvojila od skupine od oko 150 protudemonstranata koji su stupili u kontakt s tražiteljima azila. Pojedine izbjeglice prelazile su na drugu stranu ulice i pričale o svojim sudbinama.

Heidenau ima oko 16.000 stanovnika i nekoliko je kilometara udaljen od Dresdena. Objekt predviđen za smještaj i do 600 izbjeglica nalazi se na rubu grada i nije u blizini stambenih četvrti. U stvari ne bi nikoga trebao smetati. Pa ipak se danima pričalo samo o izbjeglicama. Pravi razmjer mržnje prema strancima vidljiv je iz razgovora ili uzvika koji su se čuli na prosvjedima. Izbjeglice su nazivane “svinjama” i “stokom”, a stvarana je i panika najavama poput: “Vaše žene će biti silovane, vi ih više neće moći zaštititi.” Alkohol teče u potocima. Pojedinci si prikraćuju vrijeme raznoraznim teorijama zavjere.

U objektu za izbjeglice koji je ograđen radi njihove zaštite svi ti događaji nisu prošli nezapaženo. Tražitelji azila svako malo izlaze i uplašeno promatraju što se događa. Sakah je star 28 godina i dolazi iz Kabula. Tri mjeseca je bio na putu, većinom pješice. Pokazuje noge u sandalama pune malih rana. U Njemačku je stigao preko Irana, Iraka, Turske, Bugarske i Srbije. Sakah, za razliku od većine drugih izbjeglica, dobro govori engleski. On želi naučiti njemački i ovdje studirati. “U Afganistanu nema šanse za mene”, kaže ovaj mladić. On ne može shvatiti argumente prosvjednika. “Možda ne znaju kako izgleda u našim zemljama. A mi ne znamo što da radimo. Nazad ne možemo”, zaključuje Sakah.

You may also like