Bijela će kuća podržati rezoluciju iz 1967. godine? Iran i Hezbollah uklonjenu sa popisa terorističkih prijetnji

Washington –  Bijela kuća nastavlja s izražavanjem zabrinutosti zbog retorike koja je dovela do neočekivane pobjede izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na izborima održanima u utorak i sugerira promjenu vanjske politike prema osnivanju Palestinske države, javlja New York Times pozivajući se na nekolicinu dužnosnika u administraciji. Iran i Hezbollah su uklonjeni s liste terorističkih prijetnji u posljednjem izvješću o globalnoj sigurnosti kojeg je ravnatelj Nacionalne sigurnosne agencije James Clapper predao američkom Senatu.

Prema izvješću, Washington je sve skloniji prihvaćanju rezolucije koja “utjelovljuje principe rješenja s dvije države”, podrazumijeva vraćanje Izraela na granice prije Šestodnevnog rata iz 1967. godine i uzajamno dogovorenu razmjenu teritorija.”Premisa naše međunarodne pozicije je bila podrška direktnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca,” izjavio je visoki dužnosnik Bijele kuće za NYT. “Mi smo sada u realnosti u kojoj izraelska vlada više ne podržava pregovore. Posljedično, mi moramo taj faktor uvrstiti u naše odlučivanje o tome kako naprijed”. Premijer Netanyahu je ususret izborima činio sve što može kako bi pridobio glasove desnice, pa je između ostalog izjavio da će spriječiti svaki pokušaj formiranja Palestinske države.

Javno dostupan dokument u kojem američki obavještajci procjenjuju globalne prijetnje prepoznaje iranske napore u borbi proti “sunitskih ekstremista”, uključujući elemente povezane s Islamskom državom koja je klasificirana kao “najznačajnija teroristička prijetnja američkim interesima”.   Na ovogodišnjoj listi je izostao i libanonski Hezbollah koji se spominje samo jednom s napomenom da njegovu djelovanje ugrožavaju IS i Al-Nusra. Iako je Teheran uklonjen s liste, Iran je opisan kao izvor cyber-napada i regionalan prijetnja interesima SAD-a zbog podrške režimu sirijskog predsjednika Bašar Al-Asada i politike prema Izraelu, javlja MEM.