BiH želi zaključiti novi aranžman s MMFom

Vlasti Bosne i Hercegovine žele zaključiti novi stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i nadaju se kako bi kredit što bi ga po toj osnovi dobili mogao biti veći od 600 milijuna eura, prenosi u utorak sarajevski “Dnevni avaz”.

Uoči dolaska izaslanstva MMF-a u BiH, čiji članovi trebaju procijeniti financijsko i gospodarsko stanje u toj zemlji, guverner Središnje banke BiH Kemal Kozarić potvrdio je kako se u Sarajevu nadaju novom stand-by aranžmanu. “Tijekom lipnja trebali bismo potpisati pismo namjere u kojemu će biti sadržan plan reformi, a ako razgovori budu uspješni novi kredit bi mogao biti odobren u kolovozu ili rujnu”, kazao je Kozarić.

On nije izrijekom naveo iznos na kojega se računa, no nagađa se kako je riječ o kreditnim sredstvima većim od onih što ih je BiH dobila po osnovi stand-by aranžmana započetog 2012. godine i koji je bio vrijedan 1,2 milijardi konvertibilnih maraka (6,1 milijardi eura). Bosni i Hercegovini MMF je do sada isplatio 880 milijuna KM (450 milijuna eura), a kako sada stvari stoje ostatak dogovorenog iznosa neće ni biti isplaćen zbog izostanka očekivanih reformi.

“Avazovi” izvori navode kako izaslanstvo MMF-a, koje upravo stiže i ostaje u BiH do 13. svibnja, dolazi kako bi zaključilo postojeći stand-by aranžman i eventualno započelo razgovore o novom. Ukoliko bude takvog dogovora, preostali neisplaćeni iznos od oko 300 milijuna KM (153 milijuna eura) realizirao bi se u okviru novog aranžmana. Stand-by aranžman MMF je zaključio s BiH kao državom, no korisnici kredita bili su isključivo entiteti, čiji su proračuni u kroničnom deficitu zbog slabog punjenja.

MMF je i do sada, kao na ključnom reformskom koraku, inzistirao na donošenju novih zakona o radu na entitetskim razinama kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje, ali i otpuštanje. To ujedno znači reviziju postojećih kolektivnih ugovora o radu te restriktivnije uvjete za zaključivanje ugovora na neodređeno vrijeme. Sindikati u Federaciji BiH i Republici Srpskoj oštro se protive ovakvim zahtjevima uz ocjenu kako će se time znatno ograničiti dostignuta radnička prava.