Home Bosna i Hercegovina BiH sada ne treba rasprave o federalizaciji i reformama ustava

BiH sada ne treba rasprave o federalizaciji i reformama ustava

by Marijan Opacak

Šef delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark pozvao je u četvrtak političare u toj zemlji da se prestanu baviti temama poput promjene ustava i unutarnje reorganizacije države, ocijenivši kako takve rasprave samo odvlače pozornosti s provedbe gospodarskih i socijalnih reformi koje su u ovom trenutku od ključnog značenja za stabilnost zemlje i njen napredak na putu ka Europskoj uniji. 

“Svjedoci smo da se spominju neka ustavnopravna pitanja, promjene izbornog zakona, federalizacija i drugo, a ona u ovom trenutku skreću pozornost s najvažnije stvari, odnosno ekonomije, gdje građani najviše žele vidjeti napredak”, kazao je Wigemark novinarima u Banjoj Luci.

Ta je njegova izjava komentar obnovljenih rasprava unutar BiH o preustroju zemlje, uključujući mogućnost uspostave entiteta s hrvatskom većinom, na čemu ponovo inzistira HDZ BiH.

Wigemark je kazao kako će pitanje ustavnih reformi jednog dana biti na dnevnom redu, no da je sada riječ o bespotrebnom trošenju energije na pitanja oko kojih nema ni osnovne suglasnosti.

“Iskreno, ne znam zašto se ta pitanja sada otvaraju”, kazao je švedski diplomat.

Poručio je kako je sada iznimno važno da vlasti entiteta i države nastave blisko surađivati u provedbi plana gospodarskih reformi, utvrđenog potkraj 2015. godine

Za proteklih godinu i pol, kao je ustvrdio, realizirana je polovica planiranog i sada je važno zadržati dosegnuti ritam kako bi se vidjeli prvi rezultatati, a njih će, uvjeren je Wigemark, uskoro biti.

Kazao je kako svi dostupni pokazatelji govore o poboljšanju, a jedino manjka očekivani priljev investicija iz iznozemstva. Prema ocjeni šefa delegacije EU u BiH, to je prije svega rezultat političke nestabilnosti u zemlji, jer takvo okruženje jednostavno tjera investitore.

(Agencije)

Related Posts