Home Bosna i Hercegovina BIH provjerava nelegalne džemate, ekstremizam se neće tolerirati

BIH provjerava nelegalne džemate, ekstremizam se neće tolerirati

by Agencije

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u petak kako je u toj zemlji počela provedba policijske akcije čiji je cilj onemogućavanje rada nezakonitih zajednica koje okupljaju muslimane istaknuvši kako će se s tim nastaviti te kako se neće dopustiti nikakvo djelovanje koje je prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

“To je početak onoga što smo najavljivali”, kazao je Mektić novinarima u Sarajevu komentirajući činjenicu da su inspekcijska tijela i policija u Federaciji BiH u četvrtak provjerili rad tri tzv. paradžemata te kako su već zabranili rad onoga u Ošvama pokraj Maglaja.

Mektić je kazao kako državna tijela surađuju s Islamskom zajednicom BiH u njezinu nastojanju da nelegalne džemate integrira u zakonite strukture no većina njih je takvu ponudu odbila pa se sada mora reagirati na temelju zakona koji definira prava i položaj crkava i vjerskih zajednica u BiH. Od 38 zajednica muslimana u BiH koje su prema podacima službene Islamske zajednice do sada vodili samozvani imami tek njih 14 pristalo je legalizirati svoj rad integriranjem u zakonite strutkture.

MInistar sigurnosti BiH iznio je procjenu kako su oni koji su takvu ponudu odbili “osobe ekstremnog karaktera koje truju javni prostor”. “Oni šire netoleranciju i mržnju i podržavaju nasilni ekstremizam”, kazao je Mektić ističući kako to istodobno znači nepoštivanje pravnog poretka i ustavnog ustroja BiH što je zakonski kažnjivo.

Procjena je kako su paradžemati u proteklim godinama bili rasadištima islamističkog ekstremizma ali i središtima za novačenje državljana BiH za bobu u redovima terorističkih organizacija poput Islamske države (IS) što je Mektić u petak potvrdio konstatacijom kako oni “stvaraju logističke i druge pretpostavke za terorističke akcije u BiH”. “BiH ne može funkcionirati s tim ekstremizmom i sigurnosne agencije ih neće tolerirati”, kazao je Mektić.

Pojasnio je kako bez obzira na komplicirani ustroj sigurnosnog sustava u BiH postoji razmjena svih dostupnih operativnih i obaveštajnih podataka te kako se radi na uspostavi točnog popisa ekstremista. “Stavit ćemo ih pod nadzor i procesuirat ćemo one koji su počinili kaznena djela a za ostale ćemo vidjeti”, najavio je ministar sigurnosti BiH.

Related Posts