BIH očekuje nastavak blagog gospodarskog rasta

Najznačajniji makroekonomski pokazatelji ukazuju na nastavak pozitivnih trendova u Bosni i Hercegovini u 2016. godini, bankarski sektor u toj zemlji potpuno je stabilan no ono što zabrinjava su nezaposlenosti i konstatni rast javnog duga i to se mora zaustaviti, ocijenio je guverner Središnje banke BiH Senad Softić kako ga u utorak citira sarajevski “”Dnevni avaz”.

Analize Središnje banke BiH pokazuju kako bi se trend blagog gospodarskog oporavka u toj zemlji zabilježen 2015. godine trebao nastaviti odnosno kao se u narednim mjesecima očekuje dalji rast industrijske proizvodnje i ograničeni rast zaposlenosti. Uz to se očekuje smanjenje vanjskotrgovinskog deficita uz nastavak rasta izvoza kao i deviznih rezervi koje su u 2015. godini dosegnule iznos od 8,5 milijardi konvertibilnih maraka (4,34 milijarde eura) i na najvišoj su razini u protekla dva desetljeća.

Unatoč svim izazovima financijskog tržišta bankarski sektor u BiH u protekloj je godini zadržao stabilnost.Posljednji dostupni podaci pokazuju kako su poslovne banke u toj zemlji tijekom prvih devet mjeseci 2015. godine ostvarile profit od 223,8 milijuna KM (114,4 milijuna eura). To je za čak 48 posto više nego u istom razdoblju 2014. godine. Guverner Softić istaknuo je kako banke istodobno raspolažu s oko 2,5 milijardi KM sredstava iznad obvezne rezerve a ne odlučuju se taj novac plasirati iako bi on mogao biti iskorišten za različite razvojne i gospodarske projekte.

Pokazatelji o zaduženosti BiH ukazuju pak na stalni rast kako vanjskog tako i ukupnog javnog duga. Vanjski dug BiH trenutačno je 8,4 milijarde KM (oko 4,3 milijarde eura) a uz kredite kod domaćih banaka odnosno unutarnje zaduženje ukupni javni dug doseže iznos od 11,4 milijarde KM (5,8 milijardi eura) . Guverner Softić je podsjetio kako je rast vanjskog duga u proteklim godinama konstantan no istakno je kako je potencijalni rizik zapravo u rastu ukupnog javnog duga. “Vlade (entiteta) pripremaju fiskalne projekcije s ciljem da se dug počne reducirati nakon 2017. godine”, kazao je Softić.

You may also like

0 comments