BiH očekuje članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji do kraja srpnja

Bosna i Hercegovina mogla bi postati punopravnom članicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) do kraja srpnja ove godine, najavili su u utorak u Sarajevu ministar vanjske trgovine te zemlje Mirko Šarović i predsjedatelj radne skupine WTO-a za pregovore s BiH Atanas Paparizov.
Članovi izaslanstva WTO-a predvođeni Paparizovim, stalnim predstavnikom Bugarske pri tog organizaciji, bravili su u višednevnom posjetu BiH koja je u finalnoj fazi pregovora o pristupanju WTO-u.

Pregovore o članstvu BiH je započela 1999. godine kada je dobila i status države promatrača.

Zapreka punopravnom članstvu BiH su otvorena pitanja u trgovinskim odnosima s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom a Šarović i Paparizov zajednički su ocijenili kako bilateralni pregovori koji se o tome vode dobro napreduju te kako je realno očekivati dovršetak pregovaračkog procesa i zaključivanje odgovarajućih sporazuma do polovice ove godine.

“Otklonjene su ključne zapreke i poduzimaju se posljednji koraci za pristupanje WTO-u a tijekom idućeg mjeseca slijede završni pregovori s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom”, stoji u zajedničkoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima.
Kako je pojasnio ministar Šarović, BiH je Ukrajini i Brazilu već dala konačne ponudu i tu više nema nikakvih zapreka za postizanje sporazuma.

U pregovorima s Rusijom još je potrebno unutar državnih i entitetskih struktura vlasti u BiH usuglasiti odluku o kvaliteti tekućih goriva, koja je važna za funkcioniranje rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske državne tvrtke Zarubežnjeft. Ta bi odluka onda trebala biti predstavljena ruskim vlastima i očekuje se da će biti prihvatljiva za Moskvu te da će se time ukloniti razlozi za rusku rezerviranost glede članstva BiH u WTO-u.

Sama Rusija, koja je punopravna članica WTO-a od 2011. godine, to je uspjela postati tek nakon gotovo 19 godina pregovora.

Članovi izaslanstva WTO-a za BiH smatraju kako je ta zemlja nedavno postigla veliki napredak u pregovorima i ispunjavanju uvjeta za članstvo i to upravo zahvaljujući naporima koje je uložio Šarović.

“Sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH WTO-u veoma blizu i s te strane BiH će imati našu punu potporu“, rekao je Paparizov koji vjeruje da će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO-u biti donesena potkraj srpnja ove godine. (Agencije)

You may also like

0 comments